Tak G

Vervaet zonder grenzen – Een Amerikaans takje Vervaet (uit tak G) in New-Jersey

Een zomerse vakantiedag anno 1996…

Plots gaat de telefoon, wanneer ik opneem blijk ik zowaar een Amerikaanse naamgenoot en rootszoeker aan de lijn te hebben!  Hij had via het internet gevonden dat ik lid ben van VVF en had via Infobel mijn telefoonnummer opgespoord.

Van het een kwam het ander, en nog datzelfde jaar zend Steve Vervaet, achter-achterkleinzoon van emigrant Petrus Vervaet, me een gans pakket informatie door.  In ruil ga ik op zoek naar naar oudere informatie in het Rijksarchief en het gemeentearchief te Waarschoot.

Zo slagen we erin de samenstelling en geschiedenis van deze familie te reconstrueren.

 

De oudst bekende voorouders van de “New-Jersey-Vervaeten” zijn Livinus Vervaet en Livina De Baets, gehuwd 30/04/1705 te Lovendegem.  Hieruit wordt op 24/03/1712 te Lovendegem Carolus Joannes Vervaet geboren.

Uit diens huwelijk op 14/03/1761 te Waarschoot met Anna Catharina Jacques wordt als tweede kind Martinus Vervaet geboren.  Hij is herbergier in de Kerkstraat, gehuwd op 13/05/1793 te Aalter met Isabella Theresia De Meulemeester.  Wellicht was hij daarnaast ook hoefsmid, want liefst vijf van de acht zonen zijn ook hoefsmid.  Zo is Franciscus Vervaet, geboren 05/04/1799 (16 germinal jaar VII), hoefsmid en herbergier.  Uit zijn huwelijk met Amelia Staelens wordt Petrus Vervaet geboren te Waarschoot op 16/02/1833.

Hij huwde Constantia Philomena Kochuyt met wie hij elf kinderen kreeg.  Ook Petrus was een hoefsmid zoals zijn vader en grootvader, maar blijkbaar had hij het toch moeilijk om de touwtjes aan elkaar te knopen en kon hij niet aan de lokroep van ‘the American dream’ weerstaan. 

Het juiste jaar van emigratie is tot op heden nog niet gevonden, dus ook het schip en de havens zijn nog onbekend.  Volgens het boek ‘New Jersey’s First Citizens and State Guide’ (editie 1928), was ‘Peter’ Vervaet een ‘blacksmith by trade’, die werkte bij ‘Rogers Locomotive Works’ als smid en daarna bij 'Wiedman's Dyeing Company". Hij was gehuwd met "Constance Cookwood"

 

vader Robert Joseph Vervaet , zoon Steven Robert en kleinzoon David  Steven met zoontje op de arm

Hier hadden we toch even onze verbeelding nodig, want eigenlijk heet ze Constantia Kochuyt…!

Bij hun zoon Arthur Raymond Vervaet (moet Arthur Rene zijn?) wordt in voornoemd werk vermeld dat hij naar de United States kwam in 1884 met de White Star Line.  Toendertijd moesten alle emigranten nog passeren via Castle Garden.  Gezien andere onnauwkeurigheden in deze biografie dringt verder onderzoek zich nog op.

Dankzij het speurwerk van afstammeling Steve Vervaet hebben we wel bijna de ganse parenteel van Petrus Vervaet in kaart kunnen brengen.  Vanuit Paterson, New-Jersey hebben ze zich ook verder over deze staat en daarbuiten verspreid.  Je vind ze onder de rubriek ‘genealogie’.

De afstammelingen in rechte lijn van onze emigrant Petrus Vervaet in dit verhaal zijn dus achtereenvolgens  Albert - Arthur Joseph - Robert Joseph - Steven Robert - David Steven en het zoontje van David. Onze Petrus Vervaet heeft dus in Amerika al 6 generaties nagelaten die onze tak kunnen verder zetten.

 Dat er ook in de USA nog familiebanden bestaan, mag blijken uit het feit dat Steve op 19 oktober 1996 een ‘Vervaet Family Reunion’ heeft georganiseerd, ten huize van Bud Vervaet, toen 83-jarige kleinzoon van emigrant Petrus Vervaet uit Waarschoot.

Hieronder de grafsteen van Petrus Vervaet ° 16/2/1833 in Waarschoot   + 28/5/1908 in Paterson (USA) gehuwd met

Constantia Philomena Kochuyt ° 12/12/1840 in Sint Laureins  + 28/2/1916 in Paterson (USA)