Verhaallijn

Het verhaal vangt aan wanneer de boze magiër Vrossomo na een lange dag van op zijn dak rondspeuren eindelijk zijn vijanden in zicht krijgt. Hij heeft namelijk een van hen, Mineu, gekidnapt. Op een snelle drakkar naderen de vikings de wachttoren van Vrossomo.

Al snel blijkt dat de tovenaar een verrassing in petto heeft: een draak valt het schip aan. Hij sticht brand, waardoor de ongelukkige Obeleu zijn helm verkoold raakt. De dappere Spast wordt meegesleurd in de diepte en de leider Vik raakt bewusteloos. Zeker van zijn overwinning stormt de magiër naar beneden, waar hij zijn bewakingstrollen de opdracht geeft de resten van de schipbreukelingen uit het water te halen. Hij bedenkt bij zichzelf de moeite die hij heeft moeten doen om uit handen van de strijders te blijven.

Terwijl de trollensloep terugkeert, haalt Vrossomo Mineu uit de kerker, om hem te ontmoedigen. Maar dan bereikt hem het bericht dat de bewakers overweldigd werden. Hij besluit te vluchten op een bezem, met de onfortuinlijke Mineu in duozit. Met afleidingsmaneuvers is hij de vikings steeds een stapje voor. Hij bedwelmt Obeleu en laat hem Vik terrorizeren. Hij vult de vertrekken met rook en plaatst een booby-trap.

Obeleu activeert deze, waardoor de toren plots overrompeld wordt door reuzenkrabben. Vrossomo scheert dan al over het water. Een lus slingert zich vanuit de golven om zijn hielen: Spast en de draak rijzen op uit de diepte en sleuren de magiër van zijn bezem. Spast lijkt de overhand te hebben, maar hij wordt door de draak tegengehouden. Ook de explosieve toverkunsten van Vrossomo en de verschijning van een groot vat staan hem in de weg. Vrossomo wordt namelijk gered door Quirinius en zijn duikboot.

Vik en Obeleu doen nutteloze pogingen om de krabben te verdrijven, maar het is om een andere reden dat de mormels de aftocht blazen: Stubrussius en zijn luidruchtige instrumenten. De vikings komen met een sloep aan boord van zijn kabaalschip. Ze raken echter het spoor van Vrossomo kwijt, nadat ze Spast terugvinden. Ze besluiten aan land te gaan. Terwijl is Mineu, nog steeds op de bezem, boven een groot bos aangekomen, waar hij in neerstort, recht door een dak van een hutje.

Oorsprong

Wie heeft er in Thor's naam al deze vreemde avonturen bedacht? Was het een gestoorde gek of een fervente fantast? De oorsprong van het verhaal ligt al in een ver verleden: een zestal jaar geleden hadden de auteur en zijn jongere broer de gewoonte om 's avonds een verhaal te vertellen waarbij de ene het overnam als de inspiratie van de ander op was. De eerste vertelsels mislukten meestal: het ging over een misdadige ridder, of over een gekke professor in een reusachtig mierennest, of over een Romeinse soldaat, ...

Het ging mis omdat er maar één hoofdpersoon was, en die werd al snel vervelend. Ook was er maar één vijand, en die ging al snel dood. Dus moest er een verhaal komen waarbij meerdere hoofdpersonen die niet saai waren, meerdere boeiende vijanden aanvielen en bleven leven. Zo, op één avond, was het idee van de Vikings ontstaan. Ze hadden ieder een ander karakter, ze gedroegen zich zeer stereotiep en dat leidde tot komische resultaten. Anderzijds baadden de eerste verhaalavonden over de vikings in een gruwelijk sfeertje waarin onschuldige slachtoffers vielen. Er leek een afvallingsrace te volgen waarbij het aantal overlevende vikings daalde van 9 tot 3. Alleen de besten bleven over. Nieuwe vrienden kwamen erbij, zodat ze met 4 waren (Vik, Spast, Obeleu en Mineu) op het moment dat ze hun gevaarlijkste vijanden ontmoetten. Dit waren de tovenaar Vrossomo en wat later de Correctieheks. De geheimagent Dave Schott en zijn handlanger Quirinius dateren al uit een vroegere episode, maar bleven goed van pas komen. Vreemd genoeg bleven vanaf dat moment alle hoofdpersonen leven, en werd het verhaal vredelievender. Daarom werden in de slachtofferrol de onmenselijke trollen geduwd, die soms bij bosjes over de kling gejaagd werden. Een ander doel was om het verhaal avontuurlijk te houden, dus werden allerhande decors bedacht waarin de vikings zich zouden verplaatsen. Dit waren steden, bossen, ondergrondse holen, kastelen, meestal betrekking hebbend op hedendaagse elementen uit onze beleveniswereld. Zo ontstond er een conflict tussen verschillende muzikantengroepen omdat we overschakelden van de ene op de andere radiozender in het echte leven. De vikings deden ook aan sightseeing in verre regio's zoals Engeland, Egypte, België...

Dus voor het bedenken van de personages zijn verantwoordelijk: Peter en mezelf, voor het produceren (tekenen en schilderen) van de strip heb ik gezorgd. Voor het ontstaan van deze website is Peter verantwoordelijk, waarvoor dank broertje, en voor de graphics en teksten heb ik hem bijgestaan. Verder zijn er nog een aantal initiatieven genomen die nog niet gepubliceerd zijn, met name een aantal gezelschapsspellen die we met wisselend succes ontworpen hebben vanuit deze verhaallijn. De strip die u hier terugvindt is de eerste die ik gemaakt heb, zoek dus niet naar eventuele eerdere probeersels. Ik hoop er nog wel verschillende aan toe te mogen voegen. Op het moment dat ik dit schrijf, zit ik echter nog maar halverwege het eerste verhaal, blijf dus de vooruitgang ervan volgen!

Steven Van Dyck, 5/10/2006