Vissterfte

Ieder jaar wordt er vis uitgezet, verschillende tonnen per jaar, soms met nog bijkomende leveringen in de zomermaanden. Elk jaar sterft er dus een grote hoeveelheid met als pieken mei, juni en juli.
We mogen eveneens aanvaarden dat bij de viszetting ± 10% ervan sterft, dit gebeurd dan meestal 2 à 4 weken nadat de viszetting heeft plaats gevonden. Indien de vis gezet wordt einde november, half december, wat de normale periode is voor een visuitzetting, zal er, indien men geen FMC toepast, schimmel optreden en men eventueel meer sterfte vaststellen. Ook de paaitijd is zeer catastrofaal. Op de mogelijke bestrijdingsmiddelen komen we verder op terug.

In eerste instantie is het van belang van elk jaar de vissterfte bij te houden zodat we kunnen meten dat er geen abnormale pieken zijn voorgekomen en indien wel wat de oorzaken zijn en welke maatregelen we hebben genomen.
De standen kunnen bijgehouden worden en een bestand “Vissterfte” bevindt zich eveneens op de site, zodat men dagelijks of naargelang de data het aantal dode vissen kan noteren.

Klik hier om dit te downloaden