LMK Vranken - Architect Lode Vranken

> > > >

  -

OMEGA vzw
UITBREIDING VAN EEN DAGCENTRUM VOOR VOLWASSENEN MET EEN MENTALE HANDICAP
Wetteren
Ism. Kitty Strybol

Ontwerp 1996
Uitvoering deel 1: 2002

FILOSOFIE

Het gebouw situeert zich op een open ruimte achter het bestaande gebouw gelegen aan de Gentsesteenweg.
De bouwvoorschriften lieten niet toe dat er tot tegen de perceelsgrens gebouwd werd. Er diende minimum een afstand van 10 meter tot de scheilijn bouwvrij zijn. Omdat het gebouw dientengevolge in het midden van de open ruimte diende geplaatst te worden hebben wij een ontwerp voorgelegd met een gebogen gevel. Een gebogen gevel heeft geen hoeken, waardoor de omliggende open ruimte minder als opgedeeld wordt ervaren. Er is op deze manier geen zij of achterkant aan het gebouw, maar slechts één gevel die uitgeeft op de tuin.

Het programma hield de bouw van drie leefgroepen met gemeenschappelijke ruimte in, met daarnaast een atelier, keuken, sanitair, en bergingen. De drie leefgroepen zijn naast de gemeenschappelijke ruimte gesitueerd en geven verbinding door middel van brede schuifdeuren. Dit laat toe, indien gewenst, de leefgroepen en de gemeenschappelijke ruimte in elkaar te laten overvloeien. De gemeenschappelijke ruimte heeft een volledig glazen gevel die uitgeeft op de tuin. Op deze wijze wordt zij een intermediaire tussen de tuin en de leefgroepen. De drie leefgroepen hebben aan de achterzijde elk een privé buitenruimte.

Om te vermijden dat de verbinding dat de verbinding tussen de voorbouw en de achterbouw één rechte lange gang zou zijn van 35 m, is de circulatie ontworpen al een kronkelende straat tussen de nevenfuncties. De straat verbreed en vernauwd, bied afwisselende perspectieven, belichtingen, en zichten, toegangen tot de tuin en de later te bouwen patio vooraan, en geeft mogelijkheid tot het presenteren van de voorwerpen die door de bewoners gemaakt zijn. Zij komt uiteindelijk uit in de gemeenschappelijke ruimte en dient ook gezien te worden als een verlenging ervan.

CONSTRUCTIE

De constructie van het gebouw is opgevat massiefbouw voor wat betreft de leefgroepen en de nevenfuncties. De polyvalente ruimte is uitgevoerd in een staalskelet zodat de gevel naar de tuin volledig in glas gemaakt kon worden.
Wat de materialen van het gebouw betreft is geopteerd om materialen van een natuurlijke oorsprong te gebruiken.