LMK Vranken - Architect Lode Vranken

> > > >

  -

WENER FAMILY FUND
PALISADES GLACIER MOUNTAIN HUT
Sierra Navada, California
University of California, Berkeley
2003

Constructie en materiaalkeuze:

Het probleem van bereikbaarheid van het bouwterrein en het klimaat vragen om een korte bouwperiode, een alternatieve constructiemethode en het gebruik van lichte materialen. Het gebouw is ontworpen als een drie verdieping hoge tent.
Alle materialen voor de bouw van het winddicht kasko kunnen worden aangevoerd in twee containers, geleverd per helikoper of vrachtwagen.
Een lichte aluminium structuur wordt als een meccano geassembleerd en bekleed met een gewapende hoogwaardig isolerende aluminiumfolie.

Concept:

Het gebouw is opgevat als een logeermachine dat zich in volume en gebruik aanpast aan de bezetting en het buitenklimaat. De aluminiumfolie laat toe het gebouw flexibel te gebruiken. Tentstructuren tegen de gevels en op het dak, kunnen indien nodig open of dicht gevouwen worden. De tent heeft in de winter een vloeroppervlak van 330 m2 met een maximale bezetting van 40 personen. Wanneer nodig kunnen slaaptenten opengevouwen worden tot een maximale bezetting van 80 personen. Op het dak is een uitvouwbaar restaurant ontworpen met panoramisch zicht. Het volledig ontvouwde gebouw heeft een vloeroppervlak van 520 m2.

Energiewinning en gebruik:

Het gebouw is een passief gebouw en wordt in principe niet verwarmt. In de winterperiode zal de bezetting van het gebouw kleiner zijn. De dichtgevouwen tentstructuren zullen op dit moment het warm te houden volume verkleinen en tevens het gebouw bijkomend isoleren. Door de hoge isolatiewaarde van de buitenbekleding is de warmte welke gegenereerd wordt door de aanwezige gebruikers en toestellen (koelkasten, diepvriezers, verlichting, kookvuur en douches), aangevuld met passieve zonenergie, voldoende voor het verwarmen van het gebouw tijdens de wintermaanden. Een allesbrander in het restaurant kan eventueel gebruikt worden als bijverwarming bij een bezetting van minder dan 20 personen.
De zuidgevel is ontworpen als een twee verdieping hoge serre voor verwarming door middel van passieve zonenergie. Op het dak is een heliostat voorzien die het zonlicht concentreert en omzet tot warmte, welke opgeslagen wordt in een accumulatievloer.
Voor de productie van warm water zijn 35 m2 zonnepanelen voorzien.
Alle elektriciteit voor het gebouw wordt gegenereerd door middel van een hydro-centrale. Koken gebeurd op zelf gegenereerd waterstofgas.