LMK Vranken - Architect Lode Vranken

> > >

 



-

Cultureel Centrum Merelbeke
Merelbeke, 2000

Nieuwbouw van het cultureel centrum, gelegen op de terreinen achter het administratief centrum en de bibliotheek, grenzend aan een bos en grasveld achteraan en aan een plein/parkeerruimte tussen de openbare gebouwen aan de voorzijde.

Omdat het programma van de openbare ruimten te groot was om volledig op het gelijkvloers te situeren is een ontwerp gemaakt met split-levels die doormiddel van hellende vlakken in elkaar overvloeien tot een aaneenschakeling van ruimten. Dit principe is doorgetrokken naar buiten zodat het interieur naadloos overloopt naar enerzijds het nieuwe cultuurplein aan de voorzijde, en anderzijds het grasveld met skate ramp en het wandelbos achteraan.

De polyvalente ruimte is, voor het verkrijgen van een goede akoestiek, geconcipieerd als een aaneenschakeling van balkvormige volumes, waardoor tevens de schaal van het volume zich aanpast naar de omliggende bebouwing. Aan de achterzijde geeft een openschuivende wand de mogelijkheid het podium ook te gebruiken voor openluchtvoorstellingen op het grasveld.

Het administratief gebouw is als een toren op het geheel geplaatst. De gevel aan de zijde van het plein is ontworpen als een publiciteitsscherm waarop aankondigingen of projecten geprojecteerd kunnen worden.

De elektriciteit voor het gebouw wordt gegenereerd door middel van windenergie. Een serre met trombe muur van 10 X 15 m zorgt voor een vermindering van het energieverbruik voor verwarming door middel van passieve zonenergie.