LMK Vranken - Architect Lode Vranken

> > > >

 
-

Verbouwen van een beluikwoning
Prinsenhof, Gent

Ontwerp 2001

Betreft een verbouwing van een beluikwoning, gelegen op een binnenkoer die toegang geeft tot zes woningen. Aan de achterzijde geeft de woning uit op de Lieve, een van de Gentse kanalen.
Omdat het hier gaat om een zeer kleine woning met weinig privacy (de binnenkoer wordt gebruikt door alle bewoners) is de woning aan de achterzijde opengetrokken. Er is een erker uitgebouwd boven het water, met opzij wegschuivend raam. De lieve fungeert hier als een soort van tuin. Door de natuurlijke hindernis van het water kon de gevel voor 3/4 weggebroken worden zonder te moeten inboeten aan privacy.
In de volledig glazen erker is een zitbank voorzien. De mogelijkheid om boven het water te zitten geeft een zeer groot ruimtegevoel, ondanks de ruimte niet groter is dan 7 X 4 m. In de zithoek is een zitput, polygoon gemaakt door middel van hellende vlakken, waardoor hier de ruimte hoger is en weer ruimtelijker ervaren wordt. Het plafond is in dikke aluminiumfolie uitgevoerd om de weerspiegeling van het licht op het water te versterken.
De ouderslaapkamer is geconcipieerd als slaakkast, 3 X 2 m om zo min mogelijk plaats te benutten en ruimte te laten voor de kinderkamer.
In de kinderkamer is er gewerkt met 3 niveaus en o.a. kasten in de vloer, om eveneens zo min mogelijk plaats te verliezen.
De bibliotheek is ontworpen langs de trap die tevens functioneert als zitmeubel.