Zonderschot is één van de 11 parochies in Heist-op-den-Berg. En Zonderschot bruist! Er zijn verschillende parochiale verenigingen actief en de school barst bijna uit haar voegen door het stijgende leerlingenaantal. Er valt dus altijd wat te beleven "op 't Zonderschot". Op deze site vind je informatie over de verschillende verenigingen en over belangrijke Zonderschotse activiteiten.

 

HEROPSTART WEEKENDVIERINGEN

We hebben er maandenlang naar uitgekeken, en op zaterdag 12 juni 2021 is het zover: dan starten we opnieuw met weekendvieringen op het gekende uur, 17.30 u.

Het aantal aanwezigen is beperkt tot 100 personen en we houden ons alleszins aan de maatregelen met mondmasker, afstand bewaren, handen ontsmetten.

Heel graag dus opnieuw van harte welkom in de kerk vanaf zaterdag 12 juni om 17.30 u.!

 

PASEN in 2021

Wie had vorig jaar gedacht dat we dit jaar Pasen opnieuw niet zouden kunnen vieren zoals we het graag zouden willen, met een echte paasviering met veel aanwezigen, met het paasverhaal en de betekenis van water en vuur daarin, met de uitbundigheid van mensen die allemaal uitkijken naar de ontluikende lente, de zomer, de vakantieplannen…?

Maar het is in 2021 niet anders. Vieringen in de kerk mogen maar doorgaan met 15 aanwezigen, volgens de huidige coronamaatregelen.

Op vraag van bisschop Bonny is er binnen de Pastorale Eenheid gezocht naar mogelijkheden om kerken open te stellen voor een kort moment van gebed, om een kaarsje te branden of om gewoon even de stilte op te zoeken voor rust en bezinning.

In kerk van Zonderschot ben je welkom op

- Goede Vrijdag ( 2 april ) van  15 u. tot 16 u. 

- Paaszondag ( 4 april ) van 11 u. tot 12 u.  (op TV is er dan een eucharistieviering van 10 tot 11 uur)

Er wordt wel gevraagd om alle veiligheidsmaatregelen ( mondmasker, handen ontsmetten, afstand bewaren, groepjes van ten hoogste 4 personen en maximum 15 bezoekers in het gebouw ) te respecteren.  Voor alle duidelijkheid : er is geen eucharistieviering of gebedsviering. 

Iedereen is van harte welkom!

 

BIJZONDER KERSTMIS

Dit jaar gaat het een wat ongewoon kerstfeest worden.  Met alle coronamaatregelen blijven de kerken gesloten voor erediensten, feestjes met familie kunnen maar heel beperkt.

Binnen de pastorale eenheid is gezocht naar mogelijkheden om kerken toch open te stellen voor een kort moment van gebed, om een kaarsje te branden of gewoon even de stilte op te zoeken voor rust en bezinning.

In onze parochiekerk van Zonderschot openen we de deuren op donderdag 24 december van 17 u. tot 18 u.  Er wordt wel gevraagd om alle veiligheidsmaatregelen (mondmasker, handen ontsmetten, afstand bewaren) te respecteren.  Voor alle duidelijkheid: er is geen eucharistieviering of gebedsviering en omwille van noodzakelijke besparingen in deze dagen kan de kerk niet echt verwarmd worden.  We hopen met dit aanbod op de vooravond van Kerstmis toch een lichtpuntje van hoop in deze wat sombere dagen te kunnen brengen.

Ook in Heist-Goor en Pijpelheide worden de deuren van de kerk gedurende een periode geopend: dagelijks tussen 11 en 16 uur.

Hier geldt steeds de regel van vier: groepen mogen maximaal bestaan uit 4 personen, met mondmasker en op veilige afstand.

 

KERSTWANDELEN: SONNESCHOTPAD (10,3 km)

Sinds de eerste lock-down in het voorjaar van 2020 heeft de Vlaming ontdekt hoe heilzaam wandelen is voor lichaam en geest. Het Sonneschotpad is daarvoor ideaal en uiteraard dichtbij!

Het gehucht Zonderschot (‘Sonneschot’) zou zijn naam danken aan het feit dat de gronden hier onder het ancien régime ‘gemene gronden’ waren; waar iedereen zijn dieren mocht laten weiden, vrij  van alle ‘schot’, dit is vrij van alle belasting.

Deze dorpswandeling, waarvan de route werd uitgestippeld door de KWB–Zonderschot in 1989 en die sinds 2013 ondersteund wordt door de gemeente Heist-op-den-Berg en Regionaal landschap VZW Rivierland langs Nete, Dijle, Zenne & Rupel, is misschien wel de originele vervangactiviteit in de kerstperiode om met familieleden te doen.

Startpunt: Kerk O.L.V. van de Vrede, Withofstraat 2, 2220 Zonderschot Heist-op-den-Berg.

De wandeling is toegankelijk voor rolstoelwagens en kinderwagens. Op de moeilijk toegankelijke plaatsen wordt er een “rolstoelvariant” voorzien. Hiervoor volg je de pijlen met daaronder het rolstoelbordje.

Deze wandeling is herkenbaar door de zeshoekige bordjes. Ze is bovendien extra bewegwijzerd van 13 december 2020 tot 6 januari 2021. Tijdens de wandeling kan je een kerstverhaal lezen of eventueel een liedje meezingen.

Afstanden: totale afstand 10,3 km – verkortingen mogelijk: 2,4 km – 3,5 km – 6,8 km – 7,7 km.

Corona: volgende regels dien je als wandelaar/deelnemer op het parcours  ten alle tijden te respecteren:

        Het is niet toegelaten om in groepen te wandelen.

        Wandelen binnen de toegestane bubbels van max 4 personen.

        Indien meerdere wandelaars toevallig samenkomen moet de sociale afstand (1,5 meter) gerespecteerd worden en is een mondmasker verplicht.

        Er is op de parcours geen mogelijkheid tot rust/sanitair in een horecazaak omwille van de door de coronamaatregelen opgelegde sluiting.

        Blijf niet hangen op plaatsen.

        Respecteer de hygiënemaatregelen.

Veel wandelplezier!

 

NIEUWE CORONAMAATREGELEN

Sinds maandag 2 november (Allerzielen) mogen er GEEN kerkdiensten meer doorgaan, op begrafenissen (met max. 15 personen) na. Dus geen eucharistie, geen woord- en communiedienst, geen doopsels, …

Kerkgebouwen mogen op bepaalde momenten opengesteld worden om de mensen de gelegenheid te geven tot een persoonlijk gebed of om een kaarsje te laten branden: dit kan in de kerken van Heist-Goor en Pijpelheide, dagelijks tussen 11 en 16 uur. Hier geldt nog steeds de regel van vier: groepen mogen maximaal bestaan uit 4 personen, met mondmasker en op veilige afstand.

 

 

PAROCHIEBLAD 2021

Een abonnement op het parochieblad kost in gans  Heist-op-den-Berg en Putte 40 euro. Naast het parochienieuws, interviews met mensen van bij ons en artikels over feestelijke momenten in het kerkelijk jaar is er ook ruimte voor nieuws en activiteiten van de verenigingen, met veel dank en waardering voor de medewerking van verschillende gelegenheidsschrijvers.

Parochiale verenigingen die iets te vieren hebben of hun werking uitgebreid willen voorstellen via het parochieblad, nemen minstens drie weken op voorhand contact op met de verantwoordelijke van het parochieblad (zie infokolom op pagina 2). Heb je zelf een interessante bijdrage of een hobby waarvoor je ook andere lezers warm wil maken of wil je iemand in de bloemetjes zetten, dan contacteer je de verantwoordelijke van het parochieblad. Aankondigingen, verslagen of foto’s van een parochiale gebeurtenis blijven welkom. Via het plaatselijk parochieblad bereik je nog steeds ongeveer 800 gezinnen in onze vier parochies!

 

Steunabonnement

De prijs voor het parochieblad is 40 euro een daarvoor krijg je jaarlijks 48 nummers in je brievenbus. Wie de werking van de pastorale eenheid Mozes een financieel duwtje in de rug wil geven, kan 45 euro storten. Die extra 5 euro is dan bestemd voor de dagelijkse werking van de pastorale eenheid.

 

Ook een abonnement? 

De gemakkelijkste manier om een abonnement te vernieuwen is 40 euro storten via een online overschrijving of via het overschrijvingsformulier dat je binnenkort in de bus krijgt.

Rekeningnummers van de parochies (bij voorkeur voor 8 november):

voor Booischot: BE52 7330 1590 5909

voor Pijpelheide: BE07 7332 0800 0766

voor Heist-Goor: BE71 7310 1320 1469

voor Zonderschot: BE05 8335 0271 3375     

met vermelding van “Parochieblad 2021 + je naam + je adres”

 

Ken je iemand die geen abonnement (meer) heeft? Spoor hem/haar aan om ook een abonnement te nemen. Nieuwe abonnees die snel reageren, krijgen in november en december nog enkele gratis nummers van de huidige jaargang.

Alvast bedankt voor het vertrouwen!

 

VIERINGEN OPNIEUW MOGELIJK

Je kan sinds september opnieuw een eucharistieviering bijwonen in onze kerk, elke zaterdag om 17.30 u. Er gelden wel bijzondere maatregelen om het voor iedereen coronaveilig te maken. Gelieve de instructies te volgen, te vinden bij het binnenkomen van de kerk.

 

EERSTE COMMUNIE en VORMSEL

Eerste communie: zondag 6 september 2020 om 10.30 u. in de kerk van Zonderschot

Vormsel: zaterdag 3 oktober 2020 om 13.00 u. in de kerk van Zonderschot

Info catechese: Charline Seymens, 015 22 37 08 of vereecke.seymens@telenet.be

 

Doopsels, huwelijken en uitvaarten kunnen plaatsvinden in beperkte kring.   De bestelde missen, die weggevallen zijn sinds 14 maart, kunnen nu op een nieuwe datum doorgaan. Neem hiervoor contact op met zuster Verstrepen, 015 75 86 95.

Met dank voor jullie begrip.

 

 

BLOED GEVEN KAN en MAG!

In deze moeilijke coronatijden zijn alle ogen gericht op de medische wereld. Dringende operaties blijven doorgaan en daarvoor is het nodig dat ook de bloedinzamelingen blijven doorgaan. Uiteraard gebeurt dat op een veilige manier.

Daarom gaan de geplande bloedinzamelingen in Heist-op-den-Berg door, met inachtneming van de extra coronamaatregelen.

De veiligheid van donoren is altijd een topprioriteit, en dat is nu niet anders. Het spreekt voor zich dat onze medewerkers alle hygiëne- en voorzorgsmaatregelen nauwkeurig opvolgen:

-        Toepassing van strikte hand- en hoesthygiëne bij medewerkers en donoren.

-        Naleving van afstandsmaatregel van minstens 1,5 meter tussen verschillende personen.

-        Je maakt best een afspraak voor je donatie, zodat we donoren maximaal kunnen spreiden. De bevestigingsmail voor je afspraak geldt als legitimatie voor je verplaatsing.

-        Koorts, hoesten, keelpijn, verkouden, … in de laatste 14 dagen? Een gezinslid met COVID-19 of in contact geweest met (potentiële) coronapatiënten? Dan mag je nu NIET doneren!

-        Breng een eigen balpen mee om de medische vragenlijst in te vullen! Zo beperken we het fysieke contact tussen onze donoren en medewerkers/vrijwilligers nog meer en verloopt je registratie dus extra veilig. Een eigen balpen vergeten? Geen nood, onze medewerkers ontsmetten ieder exemplaar na registratie grondig voor de volgende donor.

-        We vragen om niet-donoren (bv. kinderen) momenteel niet mee te brengen naar een donatie.

Bloed geven én krijgen is veilig.

Je kan komen bloedgeven op

-woensdag 15 april: Zonderschot, zaal Withof, 18.00-20.30 u.

-woensdag 22 april: Instituut Mevr. Govaerts, Kastanjedreef  Heist-op-den-Berg, 18.00-20.30 u.

Identiteitskaart meebrengen.

 

LICHTMISVIERING

Op zaterdag 1 februari 2020 verwelkomen de doopcatechisten u graag samen met uw kindjes en familieleden om 17.30 u. in de parochiekerk voor de eucharistieviering gevolgd door de zegening van de kinderen, in het bijzonder de kindjes die in het voorbije jaar gedoopt werden.

Voor ouders en kinderen zijn er voorbehouden plaatsen.

De ouders ontvangen dan ook het herinneringskaartje aan het doopsel.

Na de viering is er in de kerk tijd en ruimte om gezellig bij te praten met ouders, grootouders, familieleden en vrienden waarbij we u een drankje aanbieden.

 

ZONNEKOOR met ambitie

Het gemengd koor van Zonderschot werkt al een paar jaar aan vernieuwing. Behalve het zingen in de kerk, bij feestdagen, begrafenissen en in Scherpenheuvel,  kwamen stilaan meer ‘profane’ concerten op het programma. Zo organiseerde het koor in 2016 in de Zonderschotse kerk de prachtige avond ‘Klanken uit vier windstreken’, met vier koren en een Peruaanse muziekgroep. Er waren ook optredens ter gelegenheid van de Vlaamse kermis en 100 jaar Landelijke Gilde.

Nieuwe koorleden welkom! Heb je zin in zingen? Dat treft, want het Zonnekoor is op zoek naar nieuwe stemmen.

Het Zonnekoor is een zangkoor van Zonderschot, maar ook koorleden van overal rondom zijn hartelijk welkom. Wij zijn een gemengd koor, vrouwen en mannen, jong en oud.

Wat moet je daar voor kunnen? Graag zingen, plezier hebben in zingen, dat is het belangrijkste. Moet je goed kunnen zingen? Je hoeft geen ster te zijn: een beetje feeling voor zang is voldoende. Dat is net het leuke aan een koor: we zijn met velen en onze stemmen smelten samen tot een mooi geheel.

Moet je muziek kunnen lezen? Dat is mooi meegenomen, maar niet noodzakelijk. Je krijgt partituren met tekst en muziek, maar je kan de melodieën ook gewoon van buiten leren.

Wij repeteren elke week op donderdag van 19 tot 20 uur, behalve tijdens de vakanties.

We treden op met Kerstmis en Pasen op Zonderschot, maar we doen ook toffe concerten.

Zin om mee te zingen? Spreek gerust iemand één van de koorleden aan. Of bel naar Hugo Ooms 0475 45 44 91 of mail naar hugo.ooms@skynet.be .

 

Heeft Zonderschot het “Buiten-gewoonste plekje” van de provincie Antwerpen?

Met het project ‘Buiten-gewone plekjes’ wil de Provincie Antwerpen verloedering van de open ruimte tegengaan en landschapsbeleving een zo breed mogelijk draagvlak bezorgen met inspraak van gebruikers  en omwonenden. In 2014 werden er meer dan 300 verrommelde plekjes ingezonden. Uiteindelijk koos het publiek zelf 50 plekjes uit die een opknapbeurt en een groene herinrichting ter waarde van 2000 euro wonnen: hierbij was ook het “buitengewone plekje te Zonderschot”.

De afgelopen maanden hebben de Antwerpse regionale landschappen samen met de gemeenten en lokale jeugdverenigingen, scholen, enthousiaste buurtbewoners, natuurverenigingen en sympathisanten dan ook volop wilgenhutten gevlochten, streekeigen hagen en bomen geplant, boomgaarden hersteld, picknickbanken geplaatst, speelgroen ontworpen, geurige kruidenhoekjes gecreëerd en insectenhotels gebouwd.

Groene driehoek Peremansheidestraat in Zonderschot

Het driehoekig perceel tussen de Peremansheidestraat en de Drie Maagdekensstraat (nabij de spooroverweg) werd vorig jaar genomineerd als “Buiten-gewoon plekje”. Regionaal Landschap Rivierenland en het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg sloegen de handen in elkaar om een herinrichtingsplan op te stellen om de buurt op te fleuren. Omwonenden en gebruikers van het plekje mochten tijdens een inspraakvergadering mee beslissen wat er met dit stukje braakliggende grond zou gebeuren.

Er werd besloten deze groene driehoek op te leuken met een picknickbank met rondom een haagje en een beestentoren die middenin een bloemenweide staat. Verder werd er een brugje vanaf het dolomietpad (fiets-en wandelpad) over de gracht aangelegd om de bereikbaarheid te verhogen. De grote wilg mocht uiteraard blijven staan. Tot slot werd er ook een wilgenscherm gecreëerd dat het wandelpad langs het plekje begeleidt. De leerlingen van de basisschool De Zonne van Zonderschot hielpen bij de realisatie van de beestentoren. Bank, beestentoren en wilgenschermen zijn er al, de bloemenweelde voorlopig nog niet…

 

 

 


Het plekje van Zonderschot

Zonderschot telt heel wat typische en mooie plekjes. Weet jij waar we ons fototoestel gebruikten?

Doe de test... 

Het verdwenen kapelletje...

Niet zo bekend als het paneel van de Rechtvaardige Rechters, maar ook (en definitief) verdwenen op 't Zonderschot: de kapel van de drie maagden. Lees verder... 

   

Suggesties?Vragen?

Heb je vragen over de parochie of suggesties voor deze site, laat het ons gerust weten en stuur een mailtje: info@zonderschot.be

 

Alle foto's worden geacht te behoren tot het publiek domein. Vind je sommige foto's te persoonlijk, laat het weten. Alle rechten voorbehouden.

Zoeken naar: