WALLY DE DONCKER
Wally De Doncker, Waar is Nero?  ©Katelijn DE
Waar is Nero? ©KatelijnDD


ARABISCH

‘Billies Fabriek’ nu ook in het Arabisch verschenen.

Billy's Factory Arabic (Wally De Doncker)

BILLIES FABRIEK NU OOK IN CHINEES KUNSTMUSEUM (Weihart Museum)

Het boek wordt gepresenteerd in een selecte lijst van 13 uitmuntende prentenboeken. Ze worden beschouwd als een feest van kunst. (oktober 2020).

Weihart Museum Picture Book Exhibition 13 exquite picture booksZUID-KOREA

NOUS TROIS’ geselecteerd voor het Internationaal Filmfestival in Zuid-Korea (augustus 2020). De film blijft als Award-winnaar van de filmfestivals in Mexico en Florida de internationale aandacht trekken. Inspiratiebron voor de film was het boek ‘Ik Mis Me’.


2020_posterNous Trois:Ik Mis Me-1024x576

CHINA

‘NIAN AND THE BOY’

Na de ‘Outstanding Work Award 2019’ (Chinees Prentenboekmuseum) en de shortlist voor de ‘Alice Picture Book Award 2019’ prijkt ‘Nian and the Boy’ nu ook in de lijst van de top 100 van Beste Chinese Kinderboeken in 2019. In deze prestigieuze lijst werd het boek voorgedragen door de Chinese kinderjury als beste kinderboek van 2019.

Nian and the boy (China)

RUSLAND

Wally De Doncker kreeg een aparte pagina in de nieuwe
Russische Encyclopedie over kinderliteratuur. In 2006 kreeg hij samen met vier andere Belgen al aparte aandacht in de Britse Oxford Encyclopedia for Children’s Literature.

MEXICO

De Belgische film ‘Nous Trois’ is de winnaar van het Mexicaans Filmfestival FIC Autor 2019 voor de categorie ‘Best Medium Length Film’ en ‘Bronze Award Award’ op het Queen Palm Filmfestival in Florida.
NOUS TROIS : IK MIS MEIK MIS ME (DONCKER WALLY: BLAUWHUIS)


‘MIJN NEEFJES ZIJN WOLVEN’ IN CHINESE INTERNATIONALE TOP 100 VAN BESTE KINDERBOEKEN

Van alle kinderboeken gepubliceerd in 2018 in China werd ‘Mijn neefjes zijn wolven’ zopas uitgekozen tot de top 100. De geselecteerde boeken omvatten boeken uit 17 landen. 37 % van de boeken is oorspronkelijk Chinees. De professionele jury werd samengesteld uit experten van de kinderliteratuur, kindereducatie, kinderpsychologie en kunst.
Het boek werd ooit door ‘Ouders Online' in Nederland verkozen tot de top 3 van onmisbare boeken. Recensente Nicoline Veenma van Ouders Online beschreef het zo: “ Een ontroerend boek. De angst, pijn, machteloosheid en het loyaliteitsconflict waar Kjelle mee te maken heeft beschrijft De Doncker heel pakkend. Wat een onrecht je met pesten aanricht maakt hij indringend duidelijk zonder valse sentimenten. De tekeningen van Anne Westerduin zijn zeer expressief in hun eenvoud.”
71A-ZbWSuBL._AC_UY436_QL65_ML1_52ebc56b817415.09446429

’Billie’s Factory’ shortlist geselecteerd voor Internationaal Zijderoute Project


2c701bd49dee4135a679b04e78098bc1
Billie's Factory Wally De Doncker: XU KayunNEDERLAND: VIJF STERREN VOOR 'IK BEN HEEL VEEL LIEFDE'

“In prachtige taal en tekeningen wordt in 'Ik ben heel veel liefde' het raadsel onthuld waar we eigenlijk vandaan komen.

Het boek is een kunstwerk, dat je hart sneller doet kloppen en je onderdompelt in liefde. (Janneke Blok, Boekenkrant)

Rencensie Ik ben heel veel liefde Boekenkrant Vijf sterren

White Raven 2018

Ik ben heel veel liefde:  Wally De Doncker Fatinha Ramos, White Raven 2018
‘Ik ben heel veel liefde’ uitgekozen als White Raven 2018. Het boek was eerder ook al genomineerd voor de prestigieuze SABAM Award Jeugdliteratuur.Wally De Doncker International Library Tokyo May 2018
Lezing Wally De Doncker (International Library Tokyo, 26 mei 2018)


‚IK BEN HEEL VEEL LIEFDE’ tijdens komende festivals
IK BEN HEEL VEEL LIEFDE (Doncker/Ramos)
Tijdens de komende festivals zal ‚Ik ben heel veel liefde’ in de schijnwerpers staan:
* Wonderweekend, Gezinsfestival te Meise, 18 augustus
* Kunstenfestival Watou,
Zomerzinnen, zaterdag 25 augustus, 12 en 14 u
* Festival ‚Rode Hond’, Leuven, 29 oktober
Meer info volgt.

Lecture at the International Library of Children’s Literature Tokyo (May 2018):
“Wally De Doncker taught us the value of different children’s books with a fresh point of view.”

PREMIERE THEATERVOORSTELLING: IK BEN HEEL VEEL LIEFDE

CC JAN TERVAERT, HAMME

30 SEPTEMBER, 15:00

Tickets en info:
tel: 052 48 09 48
Een hartverwarmende sfeervoorstelling naar het gelijknamige boek van Wally De Doncker, met grappige en ontroerende momenten, krachtige beelden van Fatinha Ramos, ludieke intermezzo’s, frivool spel en speelse dialogen!Wally De Doncker, Belgian Embassy
Lezing in de Belgische Ambassade in Tokio (30 mei 2018)

LEZINGENTOER IN JAPAN

Wally De Doncker werd uitgenodigd voor een lezingentournee in Japan. Hij zal gastspreker zijn in o.a. De Nationale Bibliotheek van Japan in Tokio, Het Japans Internationaal Kinderboekeninstituut in Osaka, IBBY Japan, een Japanse school en de Belgische Ambassade in Tokio (Een gezamenlijk initiatief van de Belgische en Nederlandse ambassades en Arts Flanders in Tokio)...

Wally De Doncker, Reading Tour 2018 in JapanTokio Wally De Doncker, Children in Crisis IBBY, JBBYOsaka Wally De Doncker author International Institute for Children's LitertaureDublin City University: First Annual Lecture IBBY Ireland
(2 Feb. 2018)

Dublin City University, First Annual Lecture IBBY Ireland Wally De DonckerAnnual Lecture IBBY Ireland Wally De Doncker, DCU Dublin


Rusland
Wally De Doncker 01-02-2018

Wally De Doncker werd in Moskou geïnterviewd door het Russisch wetenschappelijke magazine ‚Universititeitsboek’. Zijn visie over IBBY en het schrijverschap komen uitgebreid aan bod.

OOSTENDE: LIEFDE TUSSEN DE LIJNEN

Liefde tussen de lijnen 2018-Ikbenheelveelliefde-caravanLiefde tussen de lijnen 2018-Ikbenheelveelliefde-caravan Fatinha Ramos en Wally De Doncker
‚Ik ben heel veel liefde-caravan’ op 10 februari in Oostende te bezoeken
ltdlik-ben-heel-veel-liefde

Op 9, 10 en 11 februari wordt Oostende opnieuw overspoeld door literair, muzikaal en beeldend talent dat onze harten zal beroeren tijdens Liefde tussen de Lijnen. In het Leopoldpark strijkt op 10/02 De Karavaan neer. In deze creatieve cocon staan een tiental kleurrijke caravans verzameld, die door duo’s van auteurs en illustratoren bewerkt werden. Eén van de caravans is opgebouwd rond het boek ‚Ik ben heel veel liefde’ en wordt op 10 februari bewoond door schrijver Wally De Doncker en illustratrice Fatinha Ramos.


SABAM AWARDS 2017: SHORTLIST NOMINATIE
20171218_sabamawards_photowall_Wally De Doncker en dochters
KVS Brussel: Wally De Doncker samen met zijn dochters op de rode loper.CHINA
De boeken van Wally De Doncker besproken in China Today.
Wally De Doncker China Today

SABAM AWARDS 2017

Wally De Doncker werd samen met Michael De Cock en Mark Tijsmans genomineerd voor de categorie Jeugdliteratuur. Uitreiking op 18 december 2017 in KVS Brussel.

‚Special Guest’ op de Shanghai Book Fair

Wally De Doncker werd uitgenodigd om als bijzondere gast te spreken tijdens de officiële ceremonie van de Chen Bochui Award in Shanghai. Hij zal ook de tentoonstelling van de IBBY-collectie voor bijzondere boeken voor minder-valide kinderen officieel openen. Als auteur zal hij aanwezig zijn bij de voorstelling van zijn klassiekers in het Chinees.

Ambassadeur van de Vlaamse Bibliotheken en Vlaamse Boekverenigingen
Pasted Graphic

SEATTLE
Speech Seattle 2017 Wally De Doncker met heel veel reacties
Wally De Doncker geeft de welkomstspeech tijdens de Noord-Amerikaanse IBBY-Conferentie op de Universiteit van Washington in Seattle. (20 oktober 2017)

MOSKOU

Public Interview Writer Wally De Doncker National Children's Library Moscow
Openbaar Interview als schrijver in de Nationale Kinderbibliotheek te Moskou (21 september 2017)

IK BEN HEEL VEEL LIEFDE
(met illustraties van Fatinha Ramos)

Dit boek wordt door de schrijver opgedragen aan
Marianne Weyn.

“Een knap geheel, een pareltje voor oog en oor.”
(Eric Vanthillo,
Pluizuit 2017)

“Dit poëtische, ontroerende prentenboek is een waar monument ter herinnering aan haar.” (Friesch Dagblad, 1 april 2017)


„Dit boek is een prachtig geboortegeschenk. Waarmee kan je immers de geboorte van een kind beter vieren dan met een verhaal over de onnoemlijke liefde die aan de basis lag?” (Boekentroef, april 2017)


WPG:
Wally De Doncker leest voor uit ‚Ik ben heel veel liefde’.
COVER_ik ben heel veel liefde_ FATINHA RAMOS: WALLY DE DONCKER
Luna is een kind van mama. En papa.
Die twee houden erg veel van elkaar.
Als ze naar elkaar kijken, glimlachen ze met hun ogen.
Een jaar voor Luna kwam, begonnen ze te kussen.
Aan tafel.
In het bos.
In bed.
Uit al die liefde werd Luna geboren.

Luna vraagt zich heel wat af. Samen met mama en papa filosofeert ze over liefde, familie en hoe zij daar haar wortels heeft. De hartverwarmende tekst van Wally De Doncker ademt liefde. De poëtische illustraties van Fatinha Ramos geven de warme dialoog tussen ouders en kind een bijzondere, ontroerende kracht. Ik ben heel veel liefde is een ontwapenend mooi boek dat ons eraan herinnert hoe rijk een mens die liefheeft is. Het is een boek dat je wilt koesteren en delen met de mensen die je het liefst zijn.
(Brochure WPG, Dav/Infodok)


ZUID-KOREA NAMI CONCOURS 2017

Opening Speech Wally De Doncker, Nami Concours 2017, Seoul Nami Island
Openingsspeech Wally De Doncker Nami Concours 2017
INTERVIEW
Wally De Doncker- META-Interview 2016

Wally De Doncker werd geïnterviewd door META, het tijdschrift van de Vlaamse bibliotheken, over zijn herverkiezing als IBBY-president en zijn leven al schrijver. Je kunt het interview hier downloaden.

NIEUW: BILLIE’S FABRIEK (met illustraties van Xu Kayun, verschijnt in april 2017)
Dit boek verscheen in 2015 rechtstreeks in het Chinees. In 2016 werd het boek naar het Engels vertaald onder de titel ‚Billie’s Factory’ (Benchmark, New York). In 2017 komt de Nederlandse vertaling op de markt. De omgekeerde weg.


billie's-factory Chinese edition wally-de-donckerbillie's factory-benchmark (New York) -Wally De DonckerBillie's Fabriek (Wally De Doncker: Xu Kayun)

World Libraries
Wally De Doncker werd samen met Liz Page en Hasmig Chahinian uitgebreid geïnterviewd door het Amerikaanse ‚World Libraries’ over de wereldwijde werking van IBBY.

Schrijfkamer Wally De Doncker (opnames voor De Wereld is Klein) © Sabine Goethals
Opnames voor teaser ‚De Wereld is Klein’ in schrijfkamer van Wally De Doncker (© Sabine Goethals)

IBBY
Aug. 2016:
Wally De Doncker
herkozen als president van IBBY in Auckland (Nieuw-Zeeland) door IBBY-afgevaardigden van 76 landen.
Meer informatie:
Knack(B)
Sabam (B)
Leesplein (NL)

CHINA
Panel over de boeken van Wally De Doncker samen met zijn twee illustrators- Beijing 2016
Aug. 2016 Peking: Panel over de Chinese boeken van Wally De Doncker (met illustratoren Xu Kaiyun en Xiong Liang)

Sept. 2016:
Chinees prentenboekmuseum zet
‚Billie’s Fabriek’ in de schijnwerpers


Sept 2016:
‚Van A tot Zet’ reist met tentoonstelling ‚Buchstäblich Anders’ door Europa. Bekijk
reportage. Tot eind oktober In Verona.


Aug. 2016:
Billie’s Factory (Billies Fabriek)
Pas verschenen in de Verenigde Staten (Benchmark, New York).

Billie's Factory, Benchmark, NY, 2016-1
KBO Nederename 22 maart 2016
Lezing Wally De Doncker in KBO Nederename, 22 maart 2016

SPEECHES
De speeches van Wally De Doncker krijgen internationaal heel wat aandacht. Recent nog werden ze gepubliceerd in verschillende publicaties in de Verenigde Staten, Brazilië, Frankrijk, China, Taiwan, Australië, Slowakije, Duitsland en Nederland.

Speech Den Haag Wally De Doncker IBBY-Nederland
Speech 2015 Wally De Doncker Operahouse Bratislava
Deutsche Akademie für Kinder- und Jugendliteratur Preisverleihung 2015
Preisverleihung 2015 Deutsche Akademie für Kinder- und Jugendliteratur: Grusswort des IBBY-Präsidenten Wally De Doncker.

BOLOGNA
Wally De Doncker was jurylid van de prestigieuze Italiaanse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur, de Bologna Ragazzi Award 2016.

braw_MG_0052

Roehampton en Volkach

Wally De Doncker was op 14 november gastspreker tijdens het Brits IBBY-Congres aan de universiteit van Roehampton. Op 20 november gaf hij de openingsspeech tijdens de uitreiking van de Grote Prijs van de Duitse Academie voor Kinder- en Jeugdliteratuur in Volkach.

Opening address De Doncker German Academy of Children's and Youth Literature VolkachNEW YORK CITY
Wally De Doncker gaf de openingsspeech op het IBBY-Congres.

IBBY President Wally de Doncker Opening Speech USBBY New York City 2015
© Junko Yokota


WHITE RAVEN!
Schim werd internationaal geselecteerd voor
The White Ravens 2015

csm_Bv-DeDoncker_a773885b1dwr_2015_logo-1NATIONALE BIBLIOTHEEK CHINA (PEKING)

Wally De Doncker and Xu Kayun, National Library China (Beijing)

Seminarie en paneldiscussie rond het boek ‚Billie’s Factory’ met illustrator Xu Kayun en Wally De Doncker


PEKING
Signeren van zijn Chinese boek ‚Billie’s Factory’ samen met illustrator Xu Kayun.

Beijing signeren boeken samen met XU KaijunVlaams Parlement
logo185

Op 23 maart sprak Wally De Doncker in zijn functie als internationaal IBBY-president op de
Staat van het Boek over het wereldwijde recht op lezen.

IBBY-ALMA
article_full

De Astrid Lindgren Memorial Award nodigde Wally De Doncker uit om deze blog te schrijven. Hij beschrijft hierin waarom IBBY zo belangrijk was vanaf het begin van zijn schrijverscarrière. IBBY heeft er voor gezorgd dat hij als schrijver niet verstikt raakte.
IBBY strijdt wereldwijd tegen ongeletterdheid. Het is ontstellend om te zien dat er in 2015 nog steeds een half miljard vrouwen compleet ongeletterd is. Hij schuift, als voorbeeld, vier innoverende IBBY-projecten naar voor die hét verschil maken.
In 2012 sloot IBBY de rechten van het kind inzake lezen en geletterdheid in haar statuten. Het is volgens De Doncker onaanvaardbaar dat er nog steeds regimes zijn die meisjes verbieden om te lezen.China: Billie’s Factory

Wally de Doncker, a Belgian author, and Xu Kaiyun, a Chinese illustrator, joined hands in creating a picture book Billie’s Factory, which have been launched to the Chinese readers in February 2015.
Billy's Factory (Wally De Doncker)


Nieuw: Lezingen in Nederland over leesbevordering

sss_1


Wally De Doncker opende officieel de
Jella Lepman tentoonstelling in Mexico City.


Wally De Doncker Boekenweekend HammeVoor de nieuwsgierige lezers: imagesUnknown

cultuurkuur

katze2