HET VERHAAL VAN O

 

 

 

 

Wally de Doncker en Jurgen Walschot

 

 

AppleMark

Wally de Doncker in München

 

Recensies en besprekingen:

 

Wally De Doncker puzzelt op een meesterlijke wijze een heel verhaal rond het ronde bestaan van de letter 'O' die in een dubbelleven ook fungeert als het cijfer nul. ( Kristina Delmeire, Linc- Pluizer, oktober 2007)

 

 

 

Het Verhaal van O geeft een inkijk in de filosoferende geest van kinderen. Nee, we mogen de diepgang van kindermijmeringen niet onderschatten. Ook zij piekeren over de Grote Vragen, hoe pril ook hun wereldbeeld. Ook de uitgeverswereld heeft dat ontdekt: sinds enige tijd verschijnen parels van filosofische kinderboeken. Zo verscheen bij Davidsfonds/Infodok net Het verhaal van O.

(...) fascinerend en hersenprikkelend, zoals het filosofie van de goede soort betaamt... (Knack Weekend, 5 maart 2007, GC)

 

(…) Wally De Doncker puzzelt op een meesterlijke wijze een heel verhaal rond het ronde bestaan van de letter 'O' die in een dubbelleven ook fungeert als het cijfer nul. De tekst is spits en origineel. De vanzelfsprekendheid krijgt een stem en daaruit vloeien dan heel spontaan de doordenkertjes die ook voor jonge lezers verstaanbaar blijven. Dit is een mooi voorbeeld van hoe een tekst alle leeftijden kan bekoren. Dat de nieuwsgierigheid moet worden geprikkeld heeft ook Jurgen Walschot begrepen. De illustraties zijn pareltjes van goede smaak, zonder dat ze uit de bocht gaan door zichzelf te verliezen in gekunstelde composities. Wat we hier te zien krijgen, zijn heldere en speelse beelden die net als de tekst vloeiend in elkaar overgaan. De ambitieuze 'O' zal het nog ver brengen in het leven. (...) ( Kristina Delmeire, Linc- Pluizer, oktober 2007)

 

(...) Het verhaal over letter/cijfer O is eveneens een sterke eenheid van woord en beeld, zoals dat natuurlijk past voor een prentenboek. Bijvoorbeeld bij de tegenover elkaar liggende pagina’s die zeggen én tonen hoe de o soms (heel) klein en soms (heel erg) groot kan zijn. (...) Al dat spelen is echter vooral een zoektocht naar de eigen identiteit, de eigen plaats in het geheel (...) (‘Letters, letters, letters!’, Friesch Dagblad (NL), 30/6/2007, Jant van der Weg)

 

O, een letter en een cijfer. O, leeg en vol. O, vaak klein maar soms ook wel heel groot. Een dubbel gevoel: overkomt het jou ook wel eens? (...) Woorden en illustraties die de lezers dubbel doen nadenken. (Basis, juni 2007)

 

(...)Dit is een merkwaardig verhaal, waarin heel veel gezegd wordt over zoiets simpels als een letter. Al vlug blijkt dit helemaal niet simpel te zijn. Dit filosofisch getinte letter/cijferspel kreeg bijzonder pittige illustraties mee, waardoor de tekst ook nog aan zeggingskracht wint. (...) (KHK- Dep. Lerarenopleiding- Ria Dorssemont, januari 2008)

 

(..) O beschrijft zowel haar wezen en innerlijk als rond, mooi en vol van zichzelf. Maar zet haar in het rijtje tussen de N en de P, dan wordt ze rood van schaamte. Ze is oneindig, symmetrisch en volmaakt. Uniek in het feit dat ze zowel cijfer als letter is. (...) Het verhaal van O is een grafische roman die in dadaïstische stijl opgebouwd is d.w.z. dat de vormgeving van de tekst een belangrijke rol speelt voor het ritme van het verhaal. Bovendien beschrijft het boek filosofische en poëtische elementen waardoor het tot een visuele mozaïek gemaakt wordt. (...)

Dat O’s narcistische karakter verbloemd wordt door het uit diens gezichtspunt te schrijven is interessant. Helaas vergeet de schrijver om volledig te zijn: zo wordt het egoïstische karakter van 0 als vermenigvuldiger en als deler over het hoofd gezien, terwijl deze ronde figuur hier toch alles naar zich toe trekt. En hoe kunnen we haar halsstarrige weigering als deeltal op te treden vergeten, nota bene een eigenschap waarvoor zij zeer berucht is binnen de wiskunde? (...) (‘Het verhaal van O’ ,Wever, Wandering Spirits, 2 oktober 2007)

 

 

Filosoferen met kinderen, het kan. ‘Het verhaal van O’, van Wally De Doncker en Jurgen Walschot (illustraties) laat kinderen nadenken en meewerken. (...) Het verhaal van het cijfer dat zich nul voelt en van de letter die op kop wil staan van haar eigen ‘olfobet’. (Klasse voor leraren, mei 2007)

 

Een erg origineel boekje over een unieke letter die tegelijk ook een cijfer is. (...) Omdat de schrijver van deze letter/cijfer een personage met een karakter maakt, werkt het boek inspirerend en nodigt het uit om verder te fantaseren over cijfers en letters. Het boekje is een mooie samenwerking tussen auteur en illustrator... (Pluizuit, maart 2007, Inge Umans)

 

(...) Origineel prentenboek met een aardige plot waarin dusdanig gespeeld wordt met vorm en inhoud dat tekst en illustraties uitstekend op elkaar zijn afgestemd. Dat uit zich in een typografisch zeer bijzondere uitgave met een aparte bladspiegel, een bijzonder originele typografie en uitgekiend kleurgebruik... (Biblion, NL, M.G.M. Koedijk- Schraag, mei 2007)

 

Home