IK MIS ME

 

 

Longlist GOUDEN UIL Jeugdliteratuur 2002

Franse vertaling bij Editions Etre Paris 2003

Livre de Flash 2003 (Frankrijk)

Sélection d’ARPLE 2003 (Frankrijk)

Toneelvoorstelling IK MIS ME 2004-2007 (Le Mal du Siècle)

Dansfilm Zus zonder zus (Cacao Bleu Collectief)

Dansworkshop IK MIS ME 2006-... (Cacao Bleu Collectief)

Koreaanse Vertaling bij Daewon, Seoul 2008

Les actes de Lecture, 2007

Themaboek Franse tentoonstelling ‘Vivant pour de vrai’ (jan. 2008- feb. 2009 in Villeneuve d’Asq)

Gouden Uil Boekenkast 2010 (Top 20 voorbije tien jaar)

Valise Philosophie 2011 (OCCE, Frankrijk)

Pédagogie Freinet 2011 (Frankrijk)

Ces livres qui font grandir les enfants

(Bibliothéques de France 2012)

 

 

 

Pareltje van de Vlaamse jeugdliteratuur.

(Over Ik mis me, Citrouille, F)

 

 

 

TIP! Lesbrief (uitgegeven door Davidsfonds/Infodok) rond het drieluik Ik mis me, Ahum en Wolken in het zand (voor de drie graden van de basisschool). Een aanrader om te filosoferen met kinderen. Digitaal te verkrijgen bij Davidsfonds/Infodok.

 

Het is onze plicht om kinderen prachtige teksten aan te bieden. Niet alleen om hen te laten dromen tijdens de nacht. Ze hebben ook boeken nodig waarmee ze kunnen wakker worden. (Over Ik mis me, La philo à l’école, F)

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


KINDERBOEK WORDT DANSFILM (Het Nieuwsblad, Jan Van De Velde)

 

Fragment uit Dansfilm (Foto: Anoek Luyten)

 

Denken is een pretje. je schommelt in een stoel en hup! Deze gedachten komen. Je wordt er niet moe van, de zon schijnt, de vogeltjes fluiten, fuut fuut tralala. Maar... opeens begin je te verdwijnen. Je lost op. Je bent er even niet meer. Dat overkomt de hoofdpersoon van Ik mis me. Wally de Doncker schreef de tekst. Hij zette een zinnetje van de beroemdste schrijver ter wereld voorin: Te Zijn Of Niet Te Zijn, Dat Is De Vraag. Welke kanten gaan je gedachten op als je jezelf wegdenkt?... Dat enge wegdenken kun je vrolijk volgen door de tekeningen van Gerda Dendooven. Die stellen je gerust - zo grappig zijn ze, zo helder en zo onverwacht. Gert Dooreman verzon hoe de letters op de bladzij moesten staan... Dankjewel, Gerda, Gert en Wally: met jullie boek is denken een pretje. Zelfs wegdenken.

( Uit: Boekie-Boekie (NI), Koele boeken, Een tip van Edward van de Vendel, september 2002)

 

 

 

 

 

Na drie jaar al een klassieker in zijn soort. (Keuzelijst Jeugdboekenweek 2005)

 
 

 

 

 

 


Alle dingen die nu van mij zijn, zouden er niet zijn, of op een andere manier. Zou het huis me niet missen, en mijn kamer dan, hoe leeg zou die zijn zonder mij! Hoe verder de ik denkt, hoe vreselijker hij zichzelf begint te missen. Spelen met dit soort gedachten hebben we allemaal al wel eens gedaan. Ik vind het een bijzonder leuk idee om deze fantasie ook eens op papier te zetten. Als het dan nog zo goed gebeurt, prachtig verwoord en al even adequaat geïllustreerd, dan ben ik helemaal verkocht. (Els Verlinden, Pluizer (Klapper), 2001/4)

 

 

IK MIS ME door toneelgezelschap Le Mal du Siècle

 

 

In Ik mis me stellen De Doncker en Dendooven de ultieme vraag: hoe zou de wereld eruitzien als ik er niet was? Om dit complexe thema niet nodeloos te belasten kozen auteur en illustrator voor eenvoud in tekst en beeld. Zo krijgt de lezer toegang tot het onvoorstelbare: een wereld zonder ik. De Doncker blijft dicht bij de dagelijkse realiteit: een huis, een bed, vrienden, een gezin. En opeens denk je op hetzelfde niveau na over een vlek op het tapijt als over een vriendschapsband, geen van beide zouden er zijn zonder de ikfiguur. Prent na prent en voorbeeld na voorbeeld wordt duidelijk hoe het bestaan van een mens uitstraalt naar de omgeving waarin hij zich beweegt. De lay-out ondersteunt de emotie die steeds sterker naar boven komt; de eindzin is even complex als eenvoudig: Ik kan niet leven zonder me! ( Uit het artikel Kinderen zijn ook mensen, Marita Vermeulen, Standaard der Letteren, 6 december 2001)

 

Het verhaal stelt de filosofische vraag naar de invloed van het zijn. De hoofdpersoon vraagt zich af hoe de wereld eruit zou zien als hij nooit geboren was en concludeert dat -alles wat ik ken- anders en -iedereen die ik ken- anders zouden zijn. Op eenvoudige, maar treffende wijze, wordt gezocht naar een antwoord. Op elke dubbele pagina wordt een aspect bekeken (Als ik er niet was, dan was thuis anders. Mijn bed zou niet in mijn kamer staan). De illustraties, deels in zwart-wit en deels in kleur, geven een goede aanvulling op de sobere tekst. Allerlei pijlen van tekst naar tekening v.v. sturen de blik naar een ander brandpunt. Het boek is qua vorm gericht op het jonge kind, maar zal oudere kinderen zeker tot nadenken aanzetten, en is als zodanig goed bruikbaar binnen het filosofieonderwijs vanaf ca. 7-8jaar. (Biblion, NI, november 2001, Drs. A. W.M. Duijx)

 

 

Alleen al door er gewoonweg te zijn, heb ik de wereld veranderd, is de conclusie voor de lezer. Ondanks de schijnbaar zwaardere vragen des levens in deze prentenboeken komt De Doncker in prachtig simpele boeken tot diepere en vooral klare inzichten.(Het Belang van Limburg, 19-20 januari 2002, viersterrenboek)

 

Een filosofisch verhaal voor kinderen van 6 tot 9 jaar is Ik mis me van Wally de Doncker. De ik-figuur kijkt in de spiegel en vraagt zich af wie hij is. Hoe zou het zijn als hij er niet was? Zouden de mensen rondom hem dan nog dezelfde zijn? Was het huis nog hetzelfde en hoe zat het met de vrienden? Als je erop doordenkt, zou je jezelf beginnen missen... Een mooi boek om met kinderen thuis of in de klas te filosoferen. (Uit het artikel Zo voel ik me soms ook, Ria de Schepper. De Bond, 19 oktober 2001)

 

Maar stel nu dat ik er niet was? Dan hadden mijn mama en papa misschien een ander kind. Zouden zij dan dezelfde zijn als nu? Mijn vriendin(in) zou een andere vriend(in) hebben, zou hij of zij dan lachen zonder mij? Zou ons huis er zonder mij hetzelfde uitzien? En vooral: zou iemand mij dan missen? Om over na te denken, niet? ... Ik mis me is een interessant boek voor groot en klein vanaf zes jaar.

( kidcity, oktober 2001)

 

Dit is het derde boekje van een trilogie over filosofische onderwerpen, en het gaat dit keer over wat zou er zijn als ik er niet was?Dit soort boeken maakt moeilijke dingen bespreekbaar.(5000 frank wijzer, Elke avond, maar niet altijd even lang, een keuze van Peter Peene, De Standaard, 3 november 2001)

 

Terug naar thuispagina