BIOGRAFIE

Korte biografieWally De Doncker probeert in zijn boeken heel alert te reageren op wat er rondom hem gebeurt. De gebeurtenissen in zijn leven (of van mensen rondom hem heen) zijn zijn voornaamste inspiratiebron. Hij probeert zowel kinderen als volwassenen te boeien.

De Doncker was leraar leesbevordering. Voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften schrijft hij bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Verder was hij internationaal president (2014- 2018) van de wereldorganisatie IBBY en maakte hij deel uit van de redactieraad van het Amerikaanse kritisch-literaire tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur "The Lion and the Unicorn". Samen met vier andere Belgen kreeg hij een aparte biografie in de Amerikaanse "Oxford Encyclopedia of Children's Literature”.

Hij is een veelgevraagd spreker. Hij was te gast op talloze congressen en internationale prijsuitreikingen.

Verschillende boeken werden bewerkt voor theater, film en musical.

Ook buitenlandse musea besteden aandacht aan zijn literaire werk: Het Kindermuseum in Berlijn zette tijdens het
Internationaal Literatuurfestival in 2009 zijn boek "Ahum" drie dagen in de schijnwerpers. Het Kinderboekenmuseum in het Nederlandse Den Haag focuste op zijn boek "Het Begint Ergens". In Frankrijk kreeg de Franse "Ik mis me" bijzonder veel aandacht. Zijn boeken kregen verschillende onderscheidingen in China. Onlangs de ‘Outstanding Award’ voor zijn boek ‘Nian and and the Boy’ (uitgereikt door o.a. het Chinese Fu Lanya Prentenboekmuseum).
De film 'Us Three/Nous Trois'(2019, Blauwhuisproducties, Gent) geïnspireerd door het boek 'Ik Mis Me' werd gelauwerd als 'Best Film' op het 'Fic Autor Filmfestival' in Mexico en op het 'Queen Palm International Film Festival' in Florida (VS).

Hij was jurylid van de internationale prijs voor leesbevordering, de IBBY-ASAHI Reading Promotion Award 2012 en de Bologna Ragazzi Awards in 2016.


Wally De Doncker Book Covers 2017


Uitgebreid

Wally De Doncker dompelt zich vaak onder in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur:

In zijn beginperiode als schrijver (1989-1991) werd zijn poëzie gepubliceerd in de Stipkrant (De Standaard/Het Nieuwsblad).
De schrijver staat met drie andere Belgen vermeld in de prestigieuze
‚The Oxford Encyclopedia for Children’s Literature’.

Hij was leraar leesbevordering in de lagere school van het college van Dendermonde. Hij is de grondlegger van de taalleesmethode Leesdraak.
White Raven Munich

In 2006, 2010 en 2016 gaf de Internationale Jeugdbibliotheek in München zijn boeken (Tsjilp , zegt de vis, Het Begint Ergens en Schim) de internationale White Raven-onderscheiding.
Hij is president van de wereldorganisatie IBBY.

Hij was verder al gastspreker aan verschillende universiteiten en literatuurinstellingen: University Roehampton (2003, 2015), Professorenhaus Lingen (D) 2008, Kopenhagen (2008), Universiteit Gent (2008), Berlijn (2009), Frankfurter Buchmesse (2012, 2013 en 2014), BnF Parijs (2012, 2016), Nationale Bibliotheek Peking (2015), Operahuis Bratislava (2015), Duitse Academie voor Kinder- en Jeugdliteratuur (2015), Nami Concours Seoul (2015, 2017), Putrajaya (2015), New York (2015), Bologna (2015, 2016,2017), TK Park Bangkok(2017), Athene (2018)

Hij stond als bosdichter ook mee aan de wieg van de Lappersfort Poets Society.
Zijn boeken Een Opa met Gaatjes, Ik Mis Me (trilogie samen met Wolken in het zand en Ahum ) en Een Touwtje naar de Maan werden bewerkt door beroepstheatergezelschappen.

Als songwriter werkt hij samen met verschillende gerenommeerde componisten.
Alleenzaamheid, in het land van Wally De Doncker Persvoorstelling
Liedtheater: Alleenzaamheid, in het land van Wally De Doncker

Ik Mis Me werd in 2005 ook de basis van een korte dansfilm (art movie) met de titel ‘Zus zonder zus’. In 2007 werd Ahum bewerkt tot een korte animatiefilm. De film 'Us Three/Nous Trois'(2019, Blauwhuisproducties, Gent) werd geïnspireerd door het boek 'Ik Mis Me' en werd in 2020 gelauwerd als 'Best Film' op het 'Fic Autor Filmfestival' in Mexico en op het 'Queen Palm International Film Festival' in Florida (VS).

In opdracht van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en de stad Sint-Niklaas schreef hij zijn eerste musical. Op 3 mei 2008 ging
Ik Ben Op Jou onder grote belangstelling in première.

In 2008-2010 schreef hij in opdracht van Kunstwerk(t) een tweeluik (Nooit, 2009 Is Beter nog ver? 2010) waarin hij zich liet inspireren door hedendaagse Belgische topkunstenaars.

In 2012 werd hij genomineerd voor de Miraprijs voor zijn literaire werk en internationaal leesbevorderingswerk. In 2013 en 2017 werd hij genomineerd voor de Belgische SABAM Award in de categorie Jeugdliteratuur.

INTERNATIONAAL
Op 13 september 2014 werd hij in Mexico-Stad door afgevaardigden uit 74 landen verkozen tot president van de wereldorganisatie. In zijn maidenspeech gaf De Doncker aan dat het onaanvaardbaar is dat er nog steeds landen zijn die meisjes verbieden om te lezen en dat er overal in de wereld bibliotheken gesloten worden. Kinderen die het minder goed hebben verliezen daardoor hun recht op boeken en lezen.

Op 21 augustus 2016 werd hij in Auckland (Nieuw-Zeeland) als IBBY-President herverkozen door afgevaardigden uit 76 landen. In zijn aanvaardingsspeech had De Doncker het onder meer over de nieuwe uitdagingen die ontstaan zijn door de vluchtelingenproblematiek. "Zolang er mensen zijn die honger leiden, zolang er kinderen zijn die in ellende moeten leven, in ongezonde steden moeten leven, zolang er kinderen zijn die geen kans maken op goed onderwijs, zolang er kinderen uitgesloten worden om te leren lezen … Zolang deze onrechtvaardigheid blijft bestaan, zal de sociale zekerheid in welvarende landen onder druk blijven staan en zullen de vluchtelingenstromen blijven toenemen. Daar kunnen we als IBBY-gemeenschap iets aan doen. Als wij er blijven voor zorgen dat kinderen de kans krijgen om te lezen en hierdoor toleranter en tegelijkertijd pleitbezorgers worden van humaniteit en verdraagzaamheid.’"
Newly elected IBBY President Wally De Doncker, Mexico City
Hij was jurylid van de internationale prijs voor leesbevordering, de IBBY-ASAHI Reading Promotion Award 2012 en de Bologna Ragazzi Awards in 2016.

INTERNATIONAAL

In 2017 kunnen lezers uit achttien landen zijn boeken lezen. Zijn literaire werk kreeg al vaak opvallende besprekingen in buitenlandse kranten en literaire tijdschriften.
*
NAMBOOK 015 OPENING KOREA WALLY DE DONCKER
*
Voor een aantal Vlaamse, Nederlandse en internationale tijdschriften schrijft hij bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur.

Van 2004 tot en met 2009 maakte hij deel uit van de redactieraad van het Amerikaanse kritisch-literaire tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur The Lion and the Unicorn.

Samen met vier andere Belgen kreeg hij in 2006 een aparte biografie in een gerenommeerde Amerikaanse encyclopedie en in 2012 werd hij door het Amerikaanse Daily Edventures geselecteerd voor de serie Global heroes in Education
.
*
Ook buitenlandse musea besteden aandacht aan zijn literaire werk: Het Kindermuseum in Berlijn zette tijdens het
Internationaal Literatuurfestival in 2009 zijn boek ‘Ahum’ drie dagen in de schijnwerpers. Het Kinderboekenmuseum in het Nederlandse Den Haag focust in de vaste tentoonstelling Papiria (tot eind 2016) op zijn boek ‘Het Begint Ergens’. In Frankrijk kreeg de Franse ‘Ik Mis Me’ opvallend veel aandacht. Het boek werd o.m. het thema van een grote tentoonstelling in Nantes en het boek stond in 2008-2009 tevens centraal in de tentoonstelling ‘Vivant pour des vrai’ (2009) in Centre François Mitterand in Villeneuve d’Asq. In oktober 2012 was dit opnieuw het geval voor de studiedag ‘Des histoires, en corps’ in Montreuil(F). In 2015 stond ‘Van A tot Zet’ mee in de schijnwerpers op de internationale tentoonstelling van bijzondere alfabetboeken (Buchstäblich anders) in München (D).
In 2016 stond zijn prentenboek ‚Billie’s Fabriek’ in de schijnwerpers van het Chinees prentenboekmuseum.

In 2020 kreeg zijn boek ‘Nian and the Boy’ de Outstanding Work Award uitgereikt door het 'Chinese Original Picture Book Research Institute' en het ‘Fu Lanya Picture Book Museum’.


W. De Doncker studio Hilversum © M.Weyn
Wally De Doncker in televisiestudio te Hilversum (copyright: M. Weyn)