BIOGRAFIE WALLY DE DONCKER
KORTE BIOGRAFIE:Wally De Doncker probeert in zijn boeken heel alert te reageren op wat er rondom hem gebeurt. De gebeurtenissen in zijn leven (of van mensen rondom hem heen) zijn zijn voornaamste inspiratiebron. Hij probeert zowel kinderen als volwassenen te boeien.

Voor zijn voltijdse schrijverscarrière was De Doncker een voorvechter voor democratisering in het onderwijs en gemengd onderwijs (samen met zijn echtgenote Marianne Weyn). De Doncker was leraar leesbevordering en kinderliteratuur.

Voor een aantal Vlaamse en Nederlandse tijdschriften schrijft hij bijdragen over de internationale dimensie van de kinder- en de jeugdliteratuur. Verder was hij internationaal president (2014- 2018) van de wereldorganisatie IBBY. Hij maakte tevens deel uit van de redactieraad van het Amerikaanse kritisch-literaire tijdschrift over kinder- en jeugdliteratuur "The Lion and the Unicorn". Samen met vier andere Belgen kreeg hij een aparte biografie in de Amerikaanse "Oxford Encyclopedia of Children's Literature”.

Zijn werk werd vertaald naar o.m. het Frans, Deens, Duits, Chinees, Engels, Spaans, Italiaans... Hij is een veelgevraagd internationaal spreker. Hij was te gast op talloze congressen en internationale prijsuitreikingen.

Verschillende boeken werden bewerkt voor theater, film en musical. Samen met bekende componisten schrijft hij ook liedjes.

Ook buitenlandse musea besteden aandacht aan zijn literaire werk: Het Kindermuseum in Berlijn zette tijdens het
Internationaal Literatuurfestival in 2009 zijn boek "Ahum" drie dagen in de schijnwerpers. Het Kinderboekenmuseum in het Nederlandse Den Haag focuste op zijn boek "Het Begint Ergens". In Frankrijk kreeg de Franse "Ik mis me" bijzonder veel aandacht. Zijn boeken kregen verschillende onderscheidingen in China. De film ‘Nous Trois’ geïnspireerd door zijn boek ‘Ik Mis Me’ kreeg de prijs van beste film op het Mexicaans FIC- Filmfestival en de ‘Bronze Award’ op Queen Palm International Film Festival in Florida.

Hij was jurylid van de internationale prijs voor leesbevordering, de IBBY-ASAHI Reading Promotion Award 2012 en de Bologna Ragazzi Awards in 2016.Wally De Doncker Book Covers 2017

UITGEBREIDE BIOGRAFIE:

Wally De Doncker dompelt zich vaak onder in de wereld van de kinder- en jeugdliteratuur:

In zijn beginperiode als schrijver (1989-1991) werd zijn poëzie gepubliceerd in de Stipkrant (De Standaard/Het Nieuwsblad).

Voor zijn schrijverscarrière was De Doncker een voorvechter voor democratisering in het onderwijs en gemengd onderwijs (samen met zijn echtgenote Marianne Weyn).
(Zie onderstaand artikel ‘Knokken voor modern Onderwijs, KS, 1994, NL)

Knokken voor modern onderwijs p.1 - Wally De Doncker (KS, 1994, Nederland)Knokken voor modern onderwijs p.2 - Wally De Doncker (KS, 1994, Nederland).JPG


Hij was leraar leesbevordering in de lagere school van het college van Dendermonde. Hij is de grondlegger van de taalleesmethode Leesdraak.
Vrij Onderwijs in Dendermonde Gemengd - Wally De Doncker (Het Nieuwsblad, 1994)

Strijd Gemengd Vrij Onderwijs Dendermonde 1993

White Raven Munich

In 2006, 2010, 2016 en 2018 gaf de Internationale Jeugdbibliotheek in München zijn boeken (Tsjilp , zegt de vis, Het Begint Ergens, Schim en Ik ben heel veel liefde) de internationale White Raven-onderscheiding.
Hij was internationaal president van de wereldorganisatie IBBY (actief in meer dan 80 landen).

Hij wordt verder als gastspreker gevraagd aan verschillende universiteiten en literatuurinstellingen: University Roehampton (2003, 2015), Professorenhaus Lingen (D) 2008, Kopenhagen (2008), Universiteit Gent (2008), Berlijn (2009), Frankfurter Buchmesse (2012, 2013 en 2014), BnF Parijs (2012, 2016), Nationale Bibliotheek Peking (2015), Operahuis Bratislava (2015), Duitse Academie voor Kinder- en Jeugdliteratuur (2015), Nami Concours Seoul (2015, 2017), Putrajaya (2015), New York (2015), Bologna (2015, 2016,2017, 2018, 2019), TK Park Bangkok(2017) International Book Fair Award Ceremony, Shanghai (2017) Dublin City University (2018) International Institute Children’s Literature, Osaka (2018), National Library Tokio (2018), Belgische en Nederlandse Ambassades, Tokio (2018), National Award Children’s Literature, Riga (2018) IBBY World Congress, Athens 2018, EU read Brussel (2019)...
Hij stond als bosdichter ook mee aan de wieg van de Lappersfort Poets Society.
Zijn boeken: Een Opa met Gaatjes, Ik Mis Me (trilogie samen met Wolken in het zand en Ahum ), Een Touwtje naar de Maan en Ik ben heel veel liefde werden bewerkt door beroepstheatergezelschappen.

Als songwriter werkt hij samen met verschillende gerenommeerde componisten.
Alleenzaamheid, in het land van Wally De Doncker Persvoorstelling
Liedtheater: Alleenzaamheid, in het land van Wally De Doncker

Ik Mis Me werd in 2005 ook de basis van een korte dansfilm (art movie) met de titel Zus zonder zus. In 2007 werd Ahum bewerkt tot een korte animatiefilm. In 2019 ging ‘Nous Trois’ (inspiratiebron ‘Ik Mis Me’) in première. De film werd geselecteerd voor talloze binnen- en buitenlandse filmfestivals.
Ik mis me Wally De Doncker Cover

In opdracht van de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans en de stad Sint-Niklaas schreef hij zijn eerste musical. Op 3 mei 2008 ging
Ik Ben Op Jou onder grote belangstelling in première.

In 2008-2010 schreef hij in opdracht van Kunstwerk(t) een tweeluik (Nooit, 2009 en Is Beter nog ver? 2010) waarin hij zich liet inspireren door hedendaagse Belgische topkunstenaars.
In 2013 en 2017 werd hij shortlist genomineerd voor de Belgische SABAM Award in de categorie Jeugdliteratuur.

INTERNATIONAAL
Op 13 september 2014 werd hij in Mexico-Stad door afgevaardigden uit 74 landen verkozen tot president van de wereldorganisatie. In zijn maidenspeech gaf De Doncker aan dat het onaanvaardbaar is dat er nog steeds landen zijn die meisjes verbieden om te lezen en dat er overal in de wereld bibliotheken gesloten worden. Kinderen die het minder goed hebben verliezen daardoor hun recht op boeken en lezen.

Op 21 augustus 2016 werd hij in Auckland (Nieuw-Zeeland) als IBBY-President herverkozen door afgevaardigden uit 76 landen. In zijn aanvaardingsspeech had De Doncker het onder meer over de nieuwe uitdagingen die ontstaan zijn door de vluchtelingenproblematiek. "Zolang er mensen zijn die honger leiden, zolang er kinderen zijn die in ellende moeten leven, in ongezonde steden moeten leven, zolang er kinderen zijn die geen kans maken op goed onderwijs, zolang er kinderen uitgesloten worden om te leren lezen... Zolang deze onrechtvaardigheid blijft bestaan, zal de sociale zekerheid in welvarende landen onder druk blijven staan en zullen de vluchtelingenstromen blijven toenemen. Daar kunnen we als IBBY-gemeenschap iets aan doen. Als wij er blijven voor zorgen dat kinderen de kans krijgen om te lezen en hierdoor toleranter en tegelijkertijd pleitbezorgers worden van humaniteit en verdraagzaamheid.’"

Hij gaf zijn afscheidsspeech als IBBY-president op het wereldcongres 2018 in Athene.

Newly elected IBBY President Wally De Doncker, Mexico City
Hij was jurylid van de internationale prijs voor leesbevordering, de IBBY-ASAHI Reading Promotion Award 2012 en de Bologna Ragazzi Awards in 2016.

In 2019 kunnen lezers uit achttien landen zijn boeken lezen. Zijn literaire werk kreeg al vaak opvallende besprekingen in buitenlandse kranten en literaire tijdschriften.
*
NAMBOOK 015 OPENING KOREA WALLY DE DONCKER

Ook buitenlandse musea besteden aandacht aan zijn literaire werk: Het Kindermuseum in Berlijn zette tijdens het
Internationaal Literatuurfestival in 2009 zijn boek ‘Ahum’ drie dagen in de schijnwerpers. Het Kinderboekenmuseum in het Nederlandse Den Haag focust in de vaste tentoonstelling Papiria (tot eind 2016) op zijn boek ‘Het Begint Ergens’. In Frankrijk kreeg de Franse ‘Ik Mis Me’ opvallend veel aandacht. Het boek werd o.m. het thema van een grote tentoonstelling in Nantes en het boek stond in 2008-2009 tevens centraal in de tentoonstelling ‘Vivant pour des vrai’ (2009) in Centre François Mitterand in Villeneuve d’Asq. In oktober 2012 was dit opnieuw het geval voor de studiedag ‘Des histoires, en corps’ in Montreuil(F). In 2015 stond ‘Van A tot Zet’ mee in de schijnwerpers op de internationale tentoonstelling van bijzondere alfabetboeken (Buchstäblich anders) in München (D).
In 2016 stond zijn prentenboek ‚Billie’s Fabriek’ in de schijnwerpers van het Chinees prentenboekmuseum. In 2019 werd ‘Billie’s Factory’ shortlist genomineerd voor de Internationale Silk Road 2019 in China. De Chinese vertaling van ‘Mijn neefjes zijn wolven’ (Shandong Publishing House) werd verkozen tot de top-100 van beste kinderboeken in 2018 uitgegeven in China. Zijn boek ‘Nian and the Boy’ kreeg in 2020 de ‘Outstanding Award’ uitgereikt door het Chinees Prentenboekmuseum.

W. De Doncker studio Hilversum © M.Weyn
Wally De Doncker in televisiestudio te Hilversum (copyright: M. Weyn)