www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ

De kans op een succesvolle wandeling is groter als ze goed voorbereid is en als je uitgerust bent met degelijk materiaal. In de volgende lijst geef ik enkele suggesties die nuttig kunnen zijn. Deze zijn van toepassing voor een stevige luswandeling zonder overnachting in BelgiŽ en dus niet voor meerdaagse trektochten.

Op modderige of stenige paden zal je uiteraard opletten om je voet niet te verzwikken en op enkele zeldzame plaatsen bovenaan rotsen en afgronden in de Ardennen moet je je voetstappen weloverwogen plaatsen, maar natuurwandelen in BelgiŽ is niet gevaarlijk. Hierna toch enkele aandachtspunten.

Verkeer
Op een wandeling in ons land kunnen wegen met gemotoriseerd verkeer onmogelijk vermeden worden. Het is op wegen met verkeer altijd goed uitkijken voor auto’s en moto's die soms gevaarlijk snel rijden. Gebruik zoveel mogelijk de onverharde wegbermen langs de kant van de weg.

Verloren lopen

De beschrijving van een wandeling kan je soms in de war brengen doordat de situatie op het terrein wijzigt: bossen kunnen gekapt zijn, een smal pad kan een brede weg geworden zijn en omgekeerd, een jonge aanplant kan een bos geworden zijn, een pad kan dichtgegroeid zijn, nieuwe wegen kunnen ontstaan zijn. Al is de beschrijving nog zo nauwkeurig, al let je nog zo goed op, soms kan je toch verkeerd lopen. Enkele grotere wouden in ons land zijn groot genoeg om er echt in te verdwalen. Zelfs in een kleiner bos kan je zonder het te weten in rondjes lopen. Als je merkt verkeerd gelopen te zijn, is de eerste richtlijn om rustig te blijven. Loop terug tot op het vorige punt waar je met zekerheid nog op het juiste pad was. Als je regelmatig de kaart in het oog houdt, kan dat vorige punt niet zo ver zijn. Evalueer aandachtig de relatie tussen het te volgen traject op de topografische kaart en de reŽle situatie. Wanneer je echt in de problemen raakt, kan je een vaste windrichting kiezen en met je kompas constant die richting uitlopen tot bij een herkenbaar punt in open land dat je ondubbelzinnig op de kaart kan identificeren (een weg, een dorp, …). Bij mooi weer kan de zon aan de hemel helpen bij het volgen van een vaste richting. Een beek stroomafwaarts volgen is soms een goed idee: met zekerheid kom je na een tijd bij een grotere rivier en in de bewoonde wereld.

Dieren

Uitzonderlijk kan een opspringend woest everzwijn in de Ardense bossen je lelijk laten schrikken. Vooral de zeug kan aanvallen als ze in jou een bedreiging voor haar jongen ziet. Het is dus belangrijk om uit de buurt van deze frislingen te blijven.
Loslopende honden zijn soms erg lastig. Probeer je in elk geval kordaat tegen het dier op te stellen en vlucht niet angstig weg. Dikwijls word je vriendjes als je met het dier communiceert, maar niet iedereen heeft hiervoor de nodige ervaring met honden. Met een stok kan je een hond op afstand houden. Desnoods, als een hond je bedreigt en zeer dichtbij komt, kan je met kleine steentjes of zand gooien. Er is een apparaatje op de markt, een “Dazzer”, dat met zeer scherpe en hoge tonen een hond afschrikt. Ontmoetingen met honden kunnen ook aangenaam zijn. Verschillende keren vond ik in een wildvreemde en loslopende hond een wandelgenoot die mij kilometers lang vergezelde.

Vossenlintworm

De vossenlintworm is een kleine lintworm die voorkomt in de dunne darm van de vos. De vos kan soms drager van deze parasiet zijn, net zoals alle wildlevende knaagdieren. In de Ardennen zijn er gebieden bekend waar tot 33 % van alle vossen drager kan zijn van de vossenlintworm. In de ontlasting van een besmette vos komen stukjes lintworm met eitjes voor. Opname van lintwormeitjes kan leiden tot Alveolaire echinococcose, een zeldzame maar bijzonder gevaarlijke ziekte die zonder behandeling in de meeste gevallen de dood tot gevolg heeft. Pluk geen bosvruchten en bessen die lager dan 1 meter boven de grond hangen. De aanraking van levende of dode vossen moet absoluut vermeden worden.

Teken

Teken worden mee rondgedragen door hun gastdieren. Bijna overal waar die dieren komen, en zeker in een plantenrijke omgeving met hoog gras, struiken en een rijke onderbegroeiing, vindt men dus ook teken. De ziekte van Lyme is een ernstige maar goed behandelbare ziekte die wordt overgedragen door teken. Niet alle teken zijn drager van de bacterie die verantwoordelijk is voor de ziekte van Lyme, maar in sommige streken (bv. in de provincie Namen) zijn wel bijna alle teken drager. Om besmetting te voorkomen, wordt meestal aangeraden om de huid te beschermen met lange mouwen, lange broekspijpen en gesloten schoenen. Daarnaast is het aan te raden om op de paden te blijven en niet door struiken en planten te kruipen waarop misschien teken zitten te wachten op een gastheer. Indien men gebeten wordt door een besmette teek, duurt het minstens 12 uur voor de ziektekiem kan overgedragen worden. Het is dus een goed idee om na het wandelen het hele lichaam zorgvuldig te controleren op de aanwezigheid van teken. Hou er rekening mee dat teken op het lichaam dikwijls hun weg zoeken naar onverwachte plaatsen en holtes. Wordt een teek gevonden, dan moet die zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit kan met een pincet of met de vingers, en er worden ook speciale verwijdersets voor teken verkocht. Wees de dagen na het verwijderen aandachtig voor mogelijke symptomen. Verschijnt er een rode ring rond de bijtplaats of word je ziek, raadpleeg dan een arts.

Hitte- en zonneslag en uitdroging

Het spreekt voor zich dat je in de zomer voorzorgsmaatregelen moet nemen om een zonne- of hitteslag te vermijden. ZonnecrŤme en een hoofddeksel behoren in de zomer dan ook tot de vaste uitrusting. Bij warm weer is het belangrijk om minstens twee liter water per persoon mee te nemen op de wandeling: het gevaar op uitdroging op een lange wandeling is niet denkbeeldig.