www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ

De kans op een succesvolle wandeling is groter als ze goed voorbereid is en als je uitgerust bent met degelijk materiaal. In de volgende lijst geef ik enkele suggesties die nuttig kunnen zijn. Deze zijn van toepassing voor een stevige luswandeling zonder overnachting in BelgiŽ en dus niet voor meerdaagse trektochten.


Naast de vos en ander klein wild, die in BelgiŽ algemeen voorkomen, zit in de bossen in WalloniŽ veel groot wild: reeŽn, everzwijnen, herten (vooral in de buurt van de grotere wouden) en hier en daar zelfs mouflons. Of je nu voor of tegen bent, de jacht vertegenwoordigt een niet te verwaarlozen economische macht, de jacht is wettelijk toegelaten en gereglementeerd en het bos is het actieterrein van de jagers. Voor de veiligheid en voor een goede verstandhouding is het belangrijk dat jagers en andere recreanten met elkaar rekening houden. Hier volgen enkele raadgevingen voor wandelaars om problemen met jagers in WalloniŽ te vermijden.
Klim niet op hoogzitten of op torens van de jagers en laat voederplaatsen voor het wild ongestoord.
Van augustus tot het einde van het jaar vinden loerjachten plaats. Bij dit soort jacht stelt de jager zich verdekt op en probeert het wild te beloeren en te schieten. De loerjachten moeten bij alle toegangswegen tot het bos aangekondigd worden met officiŽle gele borden van de Waalse overheid. Als wandelaar zal je normaal gesproken weinig hinder ondervinden van de loerjacht omdat deze bij zonsopgang of bij zonsondergang plaatsvindt. Anders gaat het eraan toe bij de klopjachten (‘battues’) die tussen oktober en januari plaatsvinden. Bij een klopjacht wordt het wild opgejaagd door drijvers die in linie dwars door het bos trekken, het wild vlucht en loopt de met geweer opgestelde jagers tegemoet. Een klopjacht dient bij alle toegangen tot het bos aangekondigd te zijn aan de hand van officiŽle rode borden van de Waalse overheid. Het mag duidelijk zijn dat bij een klopjacht het volledige bos ingepalmd wordt door de jagers en absoluut verboden terrein is voor wandelaars. Herfst en winter zijn prachtig om te wandelen in WalloniŽ, maar bij de planning van een wandeling moet je met de klopjachten rekening houden. Het verdient dan absoluut aanbeveling om verschillende dagen of weken op voorhand informatie op te vragen over de jachten in het gebied waar je wil gaan wandelen. Het gevaar is immers reŽel dat je bij de ingang van een bos rechtsomkeer moet maken. Sommige gemeenten, zoals Viroinval, plaatsen de volledige informatie over klopjachten op hun gebied bij de toeristische informatie op de gemeentelijke website. Spijtig genoeg is dit de zeldzame uitzondering. Dikwijls kan je via e-mail bij de gemeente de kalender van de klopjachten verkrijgen als je erom vraagt. Desnoods kan je de verantwoordelijke bij het Dťpartement Nature et Forets van de Waalse overheid van het kanton waar je wil gaan wandelen de informatie vragen.