www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ

De kans op een succesvolle wandeling is groter als ze goed voorbereid is en als je uitgerust bent met degelijk materiaal. In de volgende lijst geef ik enkele suggesties die nuttig kunnen zijn. Deze zijn van toepassing voor een stevige luswandeling zonder overnachting in BelgiŽ en dus niet voor meerdaagse trektochten.

Stappen

Begin rustig aan een wandeling en bouw gaandeweg op naar een stevig tempo zonder buiten adem te raken. Zoek naar een aangepaste snelheid voor jezelf. Uiteraard zal je die snelheid aanpassen aan het terrein: bij stevig stijgen vertraag je om te vermijden dat je uitgeput boven raakt en bij stevig dalen vertraag je om niet uit te glijden en om de gewrichten niet te overbelasten. Probeer elk uur een kleine pauze in te lassen. In de winter zal je natuurlijk genoodzaakt zijn om deze pauze extra kort te houden. Voorzie de grotere lunchpauze wanneer je over de helft van de wandeling gekomen bent. Volg voortdurend de beschrijving en vergewis je steeds op de topografische kaart van de exacte plaats waar je je bevindt. Probeer elke splitsing en bij elke zijweg of –pad, hoe klein ook, te lokaliseren op de topografische kaart.
 

Gedragsregels

Laat in de natuur niets dan je voetstappen achter, zelfs niet de kleinste verpakking of het kleinste papiertje. Voorzie een zak om al je afval in op te bergen en mee naar huis te nemen. In deze zak kan je ook wat afval meenemen dat door anderen achtergelaten of weggegooid werd. Maak geen lawaai in de natuur. Pluk geen planten of bloemen. Laat alle dieren met rust. Respecteer verbodsborden en privť-eigendommen. Wees hoffelijk tegenover iedereen die je onderweg tegenkomt. Biedt de gelegenheid zich aan, consumeer of koop dan iets in een lokale winkel of herberg. Hou je hond steeds aan de leiband. Soms loopt een pad over of langs akkers: respecteer de broodwinning van de landbouwer en spaar de gewassen.

Genieten

Een landschap, een mooie weg of pad, een voetgangersdoorgang in een weide, een helder beekje, een ontmoeting met een wild dier, de stilte, de rust, een boer op het werk op zijn veld, een wolkenhemel, de zachte regen, een gesprekje met een oud vrouwtje op een bank, een gezellig dorpscafť… ontelbaar veel eenvoudige aanleidingen tijdens een wandeling om te genieten.