www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ

De kans op een succesvolle wandeling is groter als ze goed voorbereid is en als je uitgerust bent met degelijk materiaal. In de volgende lijst geef ik enkele suggesties die nuttig kunnen zijn. Deze zijn van toepassing voor een stevige luswandeling zonder overnachting in BelgiŽ en dus niet voor meerdaagse trektochten.

De kaarten op deze website

De kaartjes die de wandelingen op deze website illustreren werden gegenereerd met Google maps. Deze Google kaart is een wegenkaart en geeft weinig gedetailleerde informatie over terreingesteldheid en padennet. Wel geven de satellietbeelden van Google Maps tegenwoordig een scherp beeld van de toestand op het terrein. Een geoefend oog herkent ook wegen en paden op deze foto's. De wandelkaartjes worden standaard weergegeven met de wegenkaart op de achtergrond maar je kan met het menu rechtsboven het satellietbeeld oproepen.
Bij sommige wandelingen op deze website is een gedetailleerde wandelkaart in pdf-formaat te downloaden. Deze wandelkaarten zijn speciaal voor deze website gemaakt en bevatten gedetailleerde informatie over het traject en het padennet.

Topografische kaarten

De topografische kaarten van BelgiŽ behoren tot de beste van de wereld en zijn tegenwoordig verkrijgbaar in verschillende klassieke en electronische vormen. Topografische kaarten van BelgiŽ zijn verkrijgbaar bij het Nationaal Geografisch Instituut van BelgiŽ. Bij elke wandeling in BelgiŽ op deze site wordt vermeld welk kaartblad van toepassing is. De schalen 1:20.000 en 1:50.000 kunnen gebruikt worden. De bladen op schaal 1:20.000 hebben het voordeel dat ze nog meer informatie bevatten maar hebben het nadeel dat ze vlugger gedateerd raken. Het tracť van een wandeling kan in potlood overgezet worden op een meer gedetailleerde kaart.

Digitale topografische kaarten van BelgiŽ

Ondertussen zijn alle topografische kaarten gedigitaliseerd. Het NGI verkoopt deze informatie op cd-rom en dvd, waarmee kaarten op de computer kunnen bewerkt en afgedrukt worden voor persoonlijk gebruik. Een wandeling kan als annotatie digitaal aan een kaart toegevoegd worden. De annotatiebestanden van de wandelingen op deze website zijn op verzoek verkrijgbaar, maar kunnen slechts gelezen worden met behulp van de dvd's van het NGI.

Online topografische kaarten van BelgiŽ

Overheden stellen meer en meer topografische gegevens online beschikbaar:
  • de gegevens van Wallonie kan je hier raadplegen,
  • de gegevens van Oost-Vlaanderen kan je hier raadplegen,
  • de gegevens van West-Vlaanderen kan je hier raadplegen.
  • de gegevens van Limburg kan je hier raadplegen.
  • de gegevens van Vlaams-Brabant kan je hier raadplegen.

  • GPS

    De GPS is niet meer weg te denken als navigatiehulp. Van elke wandeling op deze website kan de track in .gpx bestand gedownload worden. Dit doe je door met de rechtermuisknop op het icoon 'Link opslaan als...' te kiezen. Het opgeslane bestand kan dan in een GPS-toestel geladen worden. Verschillende gratis verkrijgbare software-programma's, zoals GPS Trackmaker, kunnen .gpx bestanden openen, ze omzetten naar andere formaten en ze naar een GPS-toestel overzetten.