www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ

De kans op een succesvolle wandeling is groter als ze goed voorbereid is en als je uitgerust bent met degelijk materiaal. In de volgende lijst geef ik enkele suggesties die nuttig kunnen zijn. Deze zijn van toepassing voor een stevige luswandeling zonder overnachting in BelgiŽ en dus niet voor meerdaagse trektochten.

Het parcours

Voor je vertrek lees je uiteraard de inleiding bij de wandeling en de beschrijving volledig door. Op die manier krijg je een idee van de moeilijkheidsgraad en de eventuele moeilijke punten. Het is aan te raden om het parcours van de wandeling vooraf in potlood over te brengen op een topografische kaart. Bestudeer de aard van de te volgen wegen en het terrein (rivieren, oriŽntatiepunten, hellingen, bossen en velden).
Voorzie genoeg tijd voor een wandeling. Bij het schatten van de duur van een wandeling wordt dikwijls een gemiddelde snelheid van 4 kilometer per uur gebruikt. Daar moet je tijd bij rekenen voor pauzes en voor het eventueel zoeken van de juiste weg.


De streek

Het is verrijkend wat informatie op te zoeken over de streek waar je gaat wandelen. Gemeentelijke websites geven dikwijls nuttige toeristische informatie. Wandelgidsen en toeristische gidsen zijn massaal verkrijgbaar in alle bibliotheken en boekhandels.


Eten en drinken

Het is niet alleen aangenaam maar ook essentieel om voor onderweg de nodige voeding bij te hebben. Het is aangeraden om regelmatig kleine hoeveelheden te drinken en te eten. Voorzie in ruime mate water. Geraffineerde suikers en energiedrinks bevatten vooral snelle koolhydraten die minder energie leveren en je in een dipje kunnen brengen. Graanrepen, droge koekjes en noten bevatten trage koolhydraten en zijn continue, langdurige energieleveranciers. Deze worden best regelmatig gebruikt tijdens de tocht. Bananen zijn uniek omdat ze zowel trage als snelle koolhydraten leveren. Vermijd bij de lunch onderweg overdreven gezouten voedsel.
Als je op de wandeling een gezellig cafť of terras tegenkomt, is dit uiteraard onweerstaanbaar. Neem echter altijd zelf voldoende bevoorrading mee.