www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Akrenbos

De vallei van de Mark

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Akrenbos

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Akrenbos is een gehucht dat bij het vastleggen van de taalgrens in 1963 overgeheveld werd van Deux-Acren naar Bever, en daarmee ook van de provincie Henegouwen naar Vlaams-Brabant. Omdat Akrenbos op 5 km (of ťťn uur stappen) gelegen is van de kerk van Deux-Acren, liet een bewoner van Akrenbos er in 1849 een bidhuis bouwen met bijhorende pastorie. In 1857 werd de kapel vergroot en in 1863 werd ze als parochiekerk ingewijd. De oude pastorie herbergt tegenwoordig taverne ’t Platteland, een betere uitvalsbasis voor een wandeling is nauwelijks denkbaar.
De wandeling vertrekt richting het bos van Akren of Bois d’Acren. In de lente wordt het onderhout opgefleurd met tapijten van boshyacinten, maagdenpalm en narcissen. De oude bomen trekken spechten en roofvogels aan. Meerdere bronnen vormen een biotoop voor watersalamanders, kikkers en padden. Bijna vijf kilometer lang kronkelt onze wandeling door het bos, over boswegen maar ook over paden die nauwelijks nog gebruikt worden en waar enig doorzettingsvermogen vereist is.
Uit het bos vangen we in de verte een glimp op van de beroemde steengroeven van Lessines. In de 19de eeuw zorgden deze steengroeven voor een grote economische expansie van de streek. Het porfier dat men uit de steengroeven won, werd verwerkt tot steengruis, blokstenen en plaveien. In het begin van de 20ste eeuw werden nog 21 steengroeven geŽxploiteerd, momenteel resten er nog twee. Ze stellen samen nog 200 steenkappers of ‘cayoteux’ tewerk. De meeste van de in onbruik geraakte steengroeven ontwikkelen zich nu als waardevolle biotopen, een enkele biedt onderdak aan een megalomaan project van enkele slimme jongens.
Langs de rand van Deux-Acren leidt de wandeling naar de Marcq of Mark. Deze visrijke rivier mondt na een loop van 25 kilometer bij Deux-Acren uit in de Dender. De naam van de rivier vindt zijn oorsprong in een Oud Gotische taal waarin ‘mark’ de betekenis ‘grens’ had.
Het natuurreservaat ‘De Rietbeemd’ is gelegen in de open, bebouwingsvrije vallei van de Mark. Het is het enige taalgrensoverschrijdend natuurreservaat van ons land. Vogels, zoogdieren, amfibieŽn en insecten hebben hun stek in dit stukje paradijs. Knotwilgen, hagen, natte weiden, bossen, toefjes bos en rietlanden verfraaien het gebied. Het Rietbeemdwandelpad van Natuurpunt loodst ons door de mooiste delen van het reservaat.
Na het verlaten van de Markvallei en de Rietbeemd heb je nog enkele kilometers door de velden tegoed. Onderweg krijg je weidse vergezichten, onder andere op de bergen van de Denderstreek: de Bosberg, de Congoberg en de Grote Buizemont.

Google kaart