www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Bel

Belse heide en broeken

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Bel

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart

Wandelkaart

Wandelkaart


Bel is een dorp in de provincie Antwerpen. Het ligt in de gemeente Geel, ten oosten van het stadscentrum. Enkele honderden meters ten oosten van het vertrekpunt van de wandeling aan de kerk vind je taverne De Kleine Volmolen, bijna op het einde van de wandeling kan je even van het parcours afwijken en hier van een verdiende pauze genieten. Bij het begin van de wandeling kom je ook langs taverne ’t Voske, maar deze zaak was eind 2009 te koop en in april 2011 nog altijd.
Het landschap rond Bel is beschermd. Tienduizend jaar geleden ontstonden door het ophopen van stuifzand twee duinenruggen ter hoogte van Bel. De duinen, die nu bijna allemaal bebost zijn, zijn hier 20 tot 30 meter hoog. Ze hebben de vorm van een parabool. Tussen de twee armen van de parabool ligt de ‘panne’, beter gekend als de Belse heide. Zo een ‘panne’ is een kom waaruit het zand opwaaide in perioden dat er minder begroeiing was en het zand dus minder vastgehouden werd.
Tot in het begin van de 19de eeuw waren de heide en de duinen gedeelde eigendom van de inwoners van Bel. Toen begon men de duinen met naaldbomen te beplanten en met noeste arbeid maakte men akkers van de heide. Het akkercomplex van Bel werd ontgonnen volgens een dambordpatroon van percelen en wegen.
Ten zuiden van Bel stroomt de Grote Nete. Het water is overal in de vallei nadrukkelijk aanwezig in de vorm van vijvers, moerassen en grachten.

Google kaart