www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
de IJzer in Roesbrugge-Foto: Luc Selleslagh

Langs en over de Schreve

Praktische gegevens

Folder

wandelfiche Beveren-aan-de-IJzer

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Deze wandeling verkent het rustige grensgebied tussen Frankrijk en BelgiŽ rond Roesbrugge. Hier stroomt de IJzer BelgiŽ binnen, bijna in de helft van zijn weg naar de Noordzee in Nieuwpoort. De rivier kreeg zijn grote naam in de Eerste Wereldoorlog: vier jaar lang hield het Belgische leger erachter stand. In de zestiende eeuw werd de IJzer in Roesbrugge rechtgetrokken ten behoeve van de scheepvaart. De vele burgerhuizen in het nu stille Roesbrugge getuigen inderdaad van een meer bloeiend verleden. De oude rivierarm, de ‘Dode IJzer’, werd in 1995 afgedamd om de veelvuldige overstromingen te vermijden.
De legendarische figuur ‘Karel De Blauwer’, wiens standbeeld we in Haringe ontmoeten, herinnert aan de vroegere ‘blauwers’, smokkelaars die met tabak, alcohol en boter volgeladen smokkelzak, bij maanloze nachten de grens overstaken. We krijgen op deze wandeling een goed beeld van de hindernissen die deze blauwers moesten overwinnen: prikkeldraden, natte weiden, diepe beken, akkers. Dit landschap werd pas enkele jaren terug voor wandelaars toegankelijk gemaakt. Het creŽren van voetgangersdoorgangen herstellen van oude paden vroeg nogal wat investeringen maar het moeilijkste deel van de onderneming waren de onderhandelingen tussen gemeentelijke en departementele overheden en jachtverenigingen. De Fransen, die erom gekend staan fervente jagers te zijn, wilden immers vooral hun terrein voor eendenjacht in dit gebied niet verstoord zien. Ondertussen loopt wel een mooi wandelpad langs de grens, maar de jacht aan Franse zijde gaat lustig verder en de begroeting tussen jager en wandelaar, als die er al komt, zal nooit van harte zijn. Dankzij dit project kon de provincie West-Vlaanderen het mooie ‘Dode IJzerwandelpad’ in Roesbrugge openen, door weiden en langs de IJzer en zijbeken. Hier vind je een beschrijving van dat wandelpad. Dit volledige wandelpad maakt deel uit van onze wandeling, en we kunnen dus dankbaar gebruik maken van de uitstekende bewegwijzering. Maar uiteraard (het Dode IJzerwandelpad is slechts 7 kilometer lang) nemen wij er enkele uitstapjes bij: het dorpje Beveren-aan-de-IJzer, het jaagpad langs de IJzer tussen Beveren-aan-de-IJzer, een oud smokkelpad dat even Frankrijk inloopt en een rondje in het stille en oude dorpje Haringe. Deze zijsprongetjes verlopen op onverharde paden, en in West-Vlaanderen moeten we dergelijke paden optimaal benutten want ze zijn er zeer zeldzaam.
Grote delen van onze wandeling zin ook bewegwijzerd met wit-rode streepjes. Er lopen namelijk twee GR-routes langs de IJzer: de GR5A, onderdeel van de nu reeds legendarische Europese wandelweg Noordzee-RiviŤra, en de GR IJzer, een recente route die ontstond in een samenwerking tussen West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen en die de rivier van bron tot monding volgt. Van de GR IJzer is op www.trekkings.be een boeiend verslag te vinden. We danken trouwens Luc Selleslagh voor de foto met het zicht op de IJzer en op Roesbrugge.


Google kaart