www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Bruly-de-Pesche

Langs de Eau Noire

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder BrŻly-de-Pesche

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


De Eau Noire dankt zijn naam aan de bruine kleur van het water en aan de donkere keien op de bodem. Het is een bronrivier van de Viroin die ontspringt in het uiterste zuiden van de provincie Namen op een hoogte van 350 meter. Kort na de bron vormt de Eau Noire ongeveer vijf kilometer lang de grens met Frankrijk vooraleer noordwaarts af te buigen. Even voorbij Couvin, de belangrijkste stad aan de rivier, gaat een deel van de rivier ondergronds door de Grottes de Neptune. De ondergrondse vertakking komt in Nismes weer bovengronds om er de hoofdstroom te vervoegen. Even verder, bij de bekende kalksteenheuvel Roche ŗ Lomme, vloeit de Eau Noire samen met de Eau Blanche om samen de Viroin te vormen.
Deze tocht loopt hoofdzakelijk door bossen waarin zeer veel groot wild leeft. Alleen rond het dorp Presgaux loopt de wandeling een tijdje door open land waar je van mooie vergezichten kan genieten. In Presgaux is het trouwens aangenaam vertoeven bij de kerk, de eeuwenoude eik en de kapel uit de zeventiende eeuw.
Het kleine dorp BrŻly-de-Pesche is gelegen midden in uitgestrekte Ardense wouden. De nazi's richtten er in 1940 het hoofdkwartier 'Wolfsschlucht I' voor Hitler op. De bunker is nog steeds te bezichtigen en werd gebouwd onder het lover van het bos zodat hij niet kon opgemerkt worden door vliegtuigen. Het hoofdkwartier werd slechts enkele weken gebruikt en later in de oorlog hielden verzetslieden zich dan weer schuil in deze bossen.

Google kaart