www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Brussegem

De Brabantse kouters

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Brussegem

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart

Wandelkaart

Wandelkaart


De Brabantse Kouters situeren zich vlakbij Brussel, in het noordwestelijke deel van de Groene Gordel. De wandeling loopt grotendeels op het grondgebied van Merchtem, het zuidoostelijke deel van de tocht maakt deel uit van Meise.
De invloed van de stad is uiteraard voelbaar: de vliegtuigen, het autoverkeer, de vele pylonen in het landschap. Toch bieden deze kouters nog veel ruimte om te bewegen. Je loopt in een glooiend landschap van velden en weiden.
De dorpskern van Oppem, met het Sint-Stefanuskerkje en de imposante pastorie, is een plaatje uit een prentenboek. Voorbij Oppem, op 70 meter boven de zeespiegel, heb je de hoofdstad letterlijk aan je voeten liggen.
In het laatste kwart van de wandeling kom je langs drie kastelen: het Hagenkasteel, het kasteel van Ossel en het kasteel Wolvendaal. Indrukwekkend is de hoeve Groot-Amelgem. Deze hoeve ontstond reeds rond het jaar 350. Gans het gehucht Amelgem werd in 2003 door de overheid beschermd. In Avelgem zien we ook, vanop veilige afstand, de Duivelschuur. De plaatselijke pachtboer had zijn ziel beloofd, als de duivel voor het kraaien van de haan een schuur zou bouwen. Toen de schuur bijna af was, liet de vrouw van de boer de haan vroegtijdig kraaien en de duivel moest afdruipen. Er bevindt zich trouwens nog altijd een gat in de muur dat zich niet laat dichtmetselen: de stenen vallen er na een tijdje steeds weer uit.
We vertrekken in Brussegem, deelgemeente van Merchtem. Op het einde van de wandeling passeer je hoeve ’t Molenhof waar je ambachtelijk hoeveijs kan kopen.
De suggestie van deze tocht is van Berten Van Herp.

Google kaart