www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Dolembreux

Wandeling naar 'Le Boubou'

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Dolembreux

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Dolembreux is een kleine deelgemeente van Sprimont. Het is even zoeken naar de parkeerplaats bij het kerkhof achter de kerk. Het begin van de wandeling verkent de onmiddellijke omgeving van het dorp, het landschap is er zacht heuvelend, zeer groen en doorsneden met beekdalen. Nadien dalen we af naar het dorpje Mťry, in de vallei van de Ourthe. Hier is een station, als je met de trein komt kan je de wandeling hier dus starten. Er is ook drankgelegenheid aan dit station.
Tussen de huizen achter de kerk van Mťry zoeken we een goed verborgen pad dat zigzaggend klimt naar het uitzichtpunt van Boubou, honderd meter hoger. Hierboven is de oude melkerij van Boubou een verplichte halte: bij zon op het terras, bij regen onder het afdak, bij kou binnen bij de haard. Het gebouw dateert van 1830 en al vroeg werd het een plaats waar wandelaars en jagers kwamen verpozen. Vandaag nog houden velen hier halt tijdens een boswandeling op zondag. We bevinden ons hier aan de rand van het Bois des Manants en onze wandeling trekt gedurende 6 kilometer door dit woud. Op dit gedeelte bevinden zich verschillende mooie hoogtepunten van de wandeling. We komen bij een uitzichtpunt, genoemd naar Auguste Donnay. Deze plaatselijke kunstenaar gebruikte de Ourthevallei en het bos als inspiratie voor zijn schilderijen. We passeren een chantoir, een gat waar een beek in de grond verdwijnt en een ondergrondse loop opzoekt, en de Trou des Nutons, een grot die in de prehistorie bewoond was. Verder lopen we bijna twee kilometer langs de Chaweresse, een zeer mooi zijbeekje van de Ourthe. Als we uiteindelijk het Bois des Manants verlaten, komen we in Hayen. Dit gehucht is niet meer dan een klein groepje huizen in de plaatselijke kalksteen. Op de bank bij een linde en een kruis uit 1857 kan je de vredige rust van Hayen in je opnemen. Er rest nog slechts anderhalve kilometer, tussen weiden en een enkele keer erdoor.
Ondanks de nabijheid van de autosnelweg E25 en de residentiŽle druk vanuit de stad Luik, is dit een uitermate verrassende en gevarieerde wandeling. Slechts een paar paden op deze wandeling zijn wat moeilijker bij nat weer: het zigzagpad naar het uitzichtpunt van Boubou en het pad langs de Trou des Nutons. De Ruisseau de la Chaweresse moet enkele keren doorgewaad worden, slechts bij uitzonderlijke omstandigheden zou dit problemen kunnen opleveren.

Google kaart