www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Durnal

Door de Condroz naar de vallei van de Bocq

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Durnal

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Deze wandeling start in Durnal, een deelgemeente van Yvoir. We bevinden ons in de Condroz, een streek met lage, golvende heuvels waarop bossen worden afgewisseld met landbouw- en weidenvelden.
Al snel komen we aan in Crupet, een van “les plus beaux villages de Wallonie”. Crupet is bekend om zijn middeleeuws kasteel met mooie donjon. Evenveel bekijks heeft de kunstmatige grot, tussen 1900 en 1903 gebouwd door de plaatselijke pastoor Gťrard en zijn parochianen. Deze brave mensen hebben door hun toewijding waarschijnlijk allen het eeuwige geluk gevonden, want hun grot werd opgedragen aan Sint-Antonius, patroonheilige van de verloren voorwerpen. Door de ligging van Crupet aan de beek de Crupet, kende het dorp bloeiende tijden in de periode van de industriёle revolutie en je vindt er nog verschillende oude watermolens. In Crupet, met zijn cafťs en restaurants, heerst altijd een gezellige sfeer en je blijft er wellicht even rondhangen.
Na een doortocht door grote bossen zoeken we de vallei van de Bocq op. De Bocq is een bijriviertje van de Maas. In de waterrijke kalkstenen werden in de vallei van de Bocq rond de jaren 1900 verschillende galerijen geboord. Nog steeds zorgen 50 bronnen in de vallei aldus voor de drinkwatervooziening van Brussel: een leiding van 80 kilometer lang brengt het water van Spontin naar de hoofdstad.
Het water zorgde nog op een andere manier voor welvaart: in de negentiende eeuw ontdekte een boer uit Spontin een bron met water van uitzonderlijke kwantiteit en begon tijdens de winters, als er op de velden onvoldoende werk was, bier te brouwen. Vandaag nog staat de zesde generatie uit de brouwersfamilie aan het hoofd van de Brasserie du Bocq, een van de laatste traditionele brouwerijen van ons land. Men brouwt er bekende bieren zoals de Deugniet en de Gauloise.
Aan de Bocq biedt een schuilhok voor vissers een uitzonderlijke rustplaats tijdens onze wandeling.
We lopen langs de spoorlijn L128, een enkelzijdige lijn van 20 kilometer lang tussen Ciney en Yvoir. De Bocq-spoorlijn werd afgewerkt in 1907, is 20 kilometer lang, kent heel wat bruggen, haltes en tunnels en wordt beschouwd als een van de mooiste van Belgiё. De volledige spoorlijn kan te voet bewandeld worden en biedt gelegenheid voor een prachtige, avontuurlijke wandeling. Wegens de aanwezigheid van talrijke steengroeven en wegens het dunbevolkte karakter van de streek, was vooral het goederenverkeer belangrijk. In 1983 reed de laatste goederentrein tussen Ciney en Spontin. Sinds 1992 werkt de VZW Toerisme en SpoorPatrimonium aan het herstel van de spoorlijn, samen met de vrijwilligersvereniging Chemin de Fer du Bocq, en tegenwoordig rijden er worden er weer toeristische ritten georganiseerd tussen Ciney en Purnode.
De hier voorgestelde wandeling volgt vooral goed begaanbare veld- en boswegen.

Google kaart