www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Everbeek

Taalgrenswandeling

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Everbeek

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Het Livierenbos, de Everbeekse bossen en het Brakelbos vormen een natuurlijke grens tussen Vlaanderen en WalloniŽ. Het toponiem “Bois de la LouviŤre”, in het Nederlands Livierenbos, heeft een Romaanse oorsprong en duidt een verblijfplaats van wolven aan. Er werden hier tot in de 17de eeuw wolven waargenomen, wat telkens tot verwoede klopjachten aanleiding gaf. Het bos stond ook bekend om zijn grote hoeveelheden geneeskrachtige kruiden.
Everbeek, een van de zeven deelgemeenten van Brakel, telt twee gemeenschappen: Everbeek-Boven en Everbeek- Beneden, elk met hun eigen parochiekerk. Beide waren vroeger Waals grondgebied en werden pas in 1963 bij Vlaanderen gevoegd. De inwoners van Everbeek-Beneden noemen Everbeek-Boven nog steeds "Boembeke". Deze spotnaam ontstond in 1873 toen die van Everbeek-Boven de oude klok, die ze van het naburige Zarlardinge hadden gekregen, dagenlang lieten “boemen”. Hiermee wilden ze vieren dat hun zelf gebouwde kerk tot parochiekerk verheven werd.
We vertrekken onze wandeling aan de Sint-Mariakerk in Everbeek-Beneden. In een buitenmuur zit een merkwaardige zonnewijzer en je kan er nog op een oude roepsteen klimmen. Buiten het dorp zal je nauwelijks gehoor vinden: daar strekken zich golvende weiden, akkers en dichte bossen uit. De bewoning is schaars, de plaasteren beeldjes en kruis-lieveheren in de vele kapelletjes buiten beschouwing gelaten.
Een aantal korte maar toch te lange stroken rijweg hebben we niet kunnen vermijden. Hier is het opletten voor roekeloze chauffeurs. Voor het overige volgen we in het eerste deel veel smalle en half tot volledig overgroeide voetpaadjes waar zelden een mens doorkomt. Onder andere maken we gebruik van het netwerk van voetwegen dat bewegwijzerd werd in het kader van een actieplan voor behoud en herstel van bosgebieden in de Vlaamse Ardennen. In het Livierenbos volgen we uiteraard boswegen en in het laatste deel van de wandeling lopen we over veldwegen.

Google kaart