www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in België
Ferrieres

Een netwerk van authentieke paden en een oude trambedding

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Ferrieres

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Met deze wandeling bevinden we ons in het heuvelachtig landschap rond Ferrières, op de grens van de provincies Luik en Luxemburg en tussen de Ourthe en Amblève. De gemeente Ferrières onderhoudt een netwerk van oude paden waarvan er vele ter plaatse aangeduid worden met een authentieke naam in Waals dialect. Op deze wandeling volgen we verschillende van deze paden. Bij een gelegenheid volgen we zelfs een oud pad door het bos waarvan begin en einde wel door de gemeente aangeduid wordt, maar dat ter plaatse niet meer te zien is: we dalen hier een heuvel af dwars door het bos. Een andere keer heeft een beek een oud pad ingenomen en stappen we dus enkele tientallen meters dwars door de beek.
Deze wandeling slingert ook door het natuurreservaat La Picherotte: een natuurreservaat van een oud hooiland omgeven door bos. Door het natuurreservaat werd een wandelpad aangelegd, maar aandacht is hier toch vereist om het juiste pad te vinden.
Enkele kilometers lang lopen we op de bedding van de oude buurtspoorweg. De lijn dateert uit het begin van de twintigste eeuw en ging toen door als een van de mooiste van de Ardennen. De trams vertrokken uit de OuRthevallei, klommen naar het hoge plateau bij de Baraque Fraiture en daalden weer af naar de Ourthe bij Melreux. De lijn kronkelde dwars door de bossen en valleien en overwon heel wat hoogtemeters.
Dit is een wandeling met nogal wat klimmetjes die alleen vlak is op de oude trambedding, maar het typische steenslag op de bedding zorgt ervoor dat het wandelen ook daar niet probleemloos gaat. Na de wandeling biedt Ferrières alles wat een wandelaar terug op krachten kan brengen. Misschien kan je zelfs nog het Speelgoedmuseum bezoeken, met honderden stukken oud speelgoed uit de 19de en 20ste eeuw.

Google kaart