www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Filly

De Oostelijke Ourthe

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Filly

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart

Wandelkaart

Wandelkaart


Filly is een van de gehuchten die hoog boven de samenvloeiing van de Westelijke en Oostelijke Ourthe liggen. Over het hoge plateau rond Filly daalt de wandeling af naar de vallei van de oostelijke Ourthe. De vallei is hier prachtig en wild en we brengen er een ganse tijd in door. We volgen de rivier eerst langs een smal oeverpad stroomafwaarts tot aan een loopbrug. Bij deze loopbrug bevindt zich een visladder die dient om de migratie van vissen te vergemakkelijken. Ook op de andere oever volgen we de rivier een hele tijd. Onderweg kom je voorbij l’Ancien Moulin de Spitanche, een schuilplaats voor verzetsstrijders in de tweede wereldoorlog. Uiteindelijk klimmen we door de bossen weg uit de vallei en komen honderd meter hoger op een bergkam met een prachtig uitzicht. Hier dalen we af naar de oude molen van Rensiwez, nu een camping. Hier kan je verpozen in de cafetaria.
We steken de oostelijke Ourthe over bij de camping. De volgende kilometers zijn vlak en lopen langs de prachtige beek Ruisseau de Martin Moulin. Langs deze beek kan je eventueel nog een halve kilometer doorlopen tot in Achouffe, waar het bekende bier wacht. Langs de andere oever van de Ruisseau de Martin Moulin keren we een eind terug, tot bij de samenvloeiing met de Ruisseau de Belle Meuse. Beginnen we aan een steile klim over paden met bergallures.
Voorbij het gehucht Petite Mormont lopen we langs de beek Ruisseau de Belle Meuse. Hier kan je de bouwwerken van bevers van nabij observeren. De wandeling eindigt met enkele smalle graspaden die ons terug naar Filly brengen. Een van deze paden werd in december 2010 op onze vraag door de gemeente Houffalize heropend, nadat het onwettelijk afgesloten was door een schapenboer.


Google kaart