www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in België
Fromiee - Foto Freddy Lesage

Door de bossen van Gerpinnes

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Fromiee

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Gerpinnes bevindt zich een tiental kilometer ten zuiden van Charleroi, in het noorden van het grote gebied tussen Samber en Maas. De mooie gemeente heeft tot op heden haar eeuwenoude tradities weten te bewaren.
De meeste dorpen rond Gerpinnes hebben hun eigen folkloristische optocht waarin profane en kerkelijke elementen gemengd worden: processies begeleid door een leger van gewapende ‘marcheurs’ uitgedost in Napoleontische klederdracht. Deze optochten volgen een parcours dat dikwijls al eeuwen door de traditie is vastgelegd. De bekendste rondgang is die van Gerpinnes ter ere van de Heilige Rolende. Deze processie vindt plaats op pinkstermaandag en is 35 kilometer lang. Sinds de zeventiende eeuw is het uurrooster van deze rondgang onveranderd: van 3 uur ’s morgens tot 20 uur ’s avonds. De Heilige Rolende ligt begraven in de kerk van Gerpinnes. Rolende stierf van uitputting in Gerpinnes onderweg op haar tocht naar het Klooster van de Duizend Maagden in Keulen. Uit haar lichaam stroomde een miraculeuze en geurige olie en er werden verschillende mirakels erkend. Sindsdien werd Gerpinnes een pelgrimsoord.
Naast haar folklore en tradities draagt de gemeente Gerpinnes zorg voor haar wandelnetwerk. Naast bewegwijzerde luswandelingen, bouwt de gemeente ook aan een netwerk van trage verbindingswegen tussen de verschillende dorpskernen. Deze wandeling vertrekt in Fromiée, een gehucht van Gerpinnes. We verlaten het dorp langs een oud weggetje door de akkers dat eind 2007 hersteld werd. Al snel komen we in het privébos Bois de Frècheux. Door open veld trekken we naar het gehucht Hymiée. Hier nopen een doodlopende weg en een overgroeide weg even tot wat aandacht. Daarna gaan we naar het Bois d’Hanzinne. Dit bos is zo groot, dat we er 6 kilometer lang doortrekken. In het bos kruisen trouwens twee interessante grote routepaden elkaar: de GR129, ‘Dwars door België’, en de GR125, ‘Tussen Samber en Maas’. We komen onderweg dan ook geregeld de bekende rood-witte streepjes tegen. Langs veldwegen die mooie uitzichten bieden keert de wandeling terug naar Fromiée.
Wil je voor of na de wandeling iets drinken, dan zal je in Gerpinnes halt moeten houden want in Fromiée is niets te vinden. Na een zevental kilometer komt de wandeling langs een jagershut in het bos die een uitstekende picknickplaats biedt, als er niet gejaagd wordt tenminste.

Google kaart