www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Gooik

Het Pajottenland

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Gooik

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Het Pajottenland is de streek tussen de taalgrens, de Zenne, de Dender en de oude weg van Brussel naar Aalst. Het landschap is licht golvend en, hoewel dicht bij Brussel, heeft de streek haar landelijk karakter kunnen behouden. Over de oorsprong van het woord “pajot” bestaan vele verschillende theorieŽn. Zeker is dat de mensen hier veel van hun traditionele levensstijl bewaard hebben: dat kan je merken op de pensenkermissen en in de vele volkscafťs. In december 2007 nog stikte de voorzitter van de voetbalclub van Oetingen in zijn eten tijdens het eetfeest van de club. Onze wandeling vertrekt trouwens langs volkscafť De Cam en verder komen we ook langs cafť Den Haas. Dit cafť werd geopend in 1871 en is het oudste nog werkende van Gooik. Het heeft een grote aantrekkingskracht door zijn unieke ligging, midden in de velden en ver van het gejaag. Bovendien is hier nog een unieke aarden bollebaan aanwezig waarop nog het traditionele platbolspel beoefend wordt. Men kan er een typisch streekbier zoals gueuze of kriek drinken en een “plank” eten. In de buurt van de herberg zien we in de verte de molen van Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek, bekend van de jeugdserie Kapitein Zeppos. Deze molen dateert uit de veertiende eeuw en wordt ook “tragische molen” genoemd vanwege de vele moorden die op de molenaarsfamilie gepleegd werden. Sinds 2007 heeft de molen een museum.
Onze wandeling komt voorbij de Woestijnkapel uit de zestiende eeuw, een van de meest schilderachtige hoekjes van het pajottenland. De naam Woestijn zou afkomstig zijn van “wastenij”, waarmee het onbewoonde karakter van de plaats zou aangeduid geworden zijn. Tot voor honderd jaar trof men er inderdaad slechts grazend vee aan. De H.-Kruiskapel werd gebouwd voor een koperen kruis dat op deze plaats zou gevonden zijn en dat op eigen houtje van de parochiekerk ’s nachts terug naar zijn plaats op de Woestijn keerde.
We lopen ook meer dan een kilometer door het Neigembos: een typisch Brabants bos dat, net als het ZoniŽnwoud, een overblijfsel is van het grote kolenwoud. Al in 1770 had het bos zijn huidige omvang, sinds 1974 is het een bosreservaat. Het bos heeft een opvallend reliŽf, doorsneden met holle wegen en “groeben” of smeltwatervalleien ontstaan na de laatste ijstijd toen het smeltwater de bodem uitschuurde. Het belangrijkste toegangspad tot het Neigembos is zodanig uitgehold dat het voor wandelaars onbruikbaar werd en dat men er over een lengte van 220 meter een trappenpad in gebouwd heeft. Onze wandeling loopt langs dit trappenpad.
Onderweg zal je ongetwijfeld ruiters, huifkarren en mountain bikers ontmoeten: de mountain bike-route van Gooik is een van de meest populaire in Vlaanderen. Verder ontmoeten we onderweg de bewegwijzeringen van verschillende interessante lange afstandswandelwegen die de streek doorkruisen. De GR512 “Vlaams-Brabant” van Diest naar Geraardsbergen loopt door het Pajottenland. De “Voettocht in Pajottenland” is een uitzonderlijk privť-initiatief: een geel en blauw bewegwijzerd pad dat 205 kilometer lang door de mooiste hoekjes van het Pajottenland kronkelt en slingert. Het plattelandspad “De Houteman” werd in 2007 geopend en wil de wandelaar laten kennismaken met de natuur, landbouw en landschap.
Onze wandeling vertrekt in het centrum van Gooik, dat zich “Parel van het Pajottenland” noemt. Gooik is een bekend centrum voor volksmuziek en er is altijd wel wat te beleven.

Google kaart