www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Grand Monchau

Door het Pays des Collines

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Grand Monchau

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Het Pays des Collines is het spiegelbeeld van de Vlaamse Ardennen aan de andere kant van de taalgrens in Henegouwen. De hoogste toppen komen slechts iets boven de 130 meter en de streek noemt zich een “land van heuvels” in plaats van zich te vergelijken met de Ardennen. Het is er veel minder druk en nog meer authentiek dan aan Vlaamse kant. Het landschap is er een van heuvels, beken en bronnen, vergezichten, boerderijen. De heuveltoppen zijn te steil voor de landbouw en daar bleven dan ook dikwijls oude bossen over. Op de vruchtbare leemgrond in de valleien worden veel suikerbieten geteeld en het krioelt er van de fazanten.
Op het eind van de jaren negentig werd het natuurpark Parc Naturel des Pays des Collines opgericht. Dit werd opgericht om de natuur en de lokale cultuur te bewaren en om streekproducten te promoten. Het natuurpark wenst de bezoeker uit te nodigen met zacht toerisme. Zo biedt de website van le Tournaisis tientallen tochten voor wandelaars, fietsers en ruiters aan.
Het Pays des Collines heeft alles om een prachtig wandelgebied te zijn. Toch is het niet eenvoudig om er een langere wandeling met voldoende onverharde paden uit te stippelen: ontelbaar veel wegen en paden zijn al verdwenen en verdwijnen nog met de dag en eigenaars nemen het hier nogal breed. Een paar keer negeren we een bordje Entreť Interdite. Het gaat steeds om wegen die massaal door ruiters, wandelaars en terreinfietsers gebruikt worden. Naar alle waarschijnlijkheid slaan de bordjes op het bos en niet op de weg die we volgen, maar natuurlijk wijken wij niet van het pad af. Verder vormen quads in de streek een echte bedreiging voor de rust en voor de begaanbaarheid van wegen en paden.
Hoewel de hier voorgestelde tocht een noodzakelijk compromis moeten worden is van verschillende eerdere ontwerpen, biedt hij toch een goed beeld van het Pays des Collines. We lopen door de twee grootste bossen van de streek, we ontmoeten mooie vergezichten, we houden halt bij een bron in het bos met drinkbaar water, en we lopen langs het sympathieke sentier communal 110 dat wandelaars dwars door de weiden loodst. Vele onverharde wegen die we volgen zijn glibberig en moeilijk begaanbaar. Een gelegenheid om iets te drinken omtnoet je niet in de buurt van de wandeling. Maar na de wandeling loont het de moeite om af te zakken naar het heksendorp Ellezelles, waar ook het Maison du Pays des Collines gevestigd is.

Google kaart