www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Buyssesmolen

Windmolenwandeling

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Herzele

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart

Wandelkaart

Wandelkaart


Herzele is een gemeente in zuid Oost-Vlaanderen die kan prijken met heel wat erfgoed. Deze wandeling komt ook door de landelijke dorpen Ressegem, Woubrechtegem en Aaigem. De naam van deze dorpen is een afleiding van het Germaanse –gaim, woonplaats.
We vertrekken op het kerkplein. Naast de prachtige Sint-Martinuskerk prijkt de oude burchtruÔne, daterend uit de 11de eeuw en in de loop der tijden verschillende keren verwoest. Van hier uit werd eeuwenlang de heerlijkheid Herzele bestuurd. We komen voorbij de artisanele brouwerij De Ryck, genoemd naar de familie die al vier generaties lang de zaak beheerd. In het Schepenhuis vervulden de schepenen eeuwen lang hun functie als bestuurder en rechter. Straffen moesten aan de schandpaal uitgeboet worden op marktdagen. De arduinen schandpaal van Herzele werd hersteld en bevindt zich naast het Schepenhuis. Tegenwoordig is in het Schepenhuis de toeristische dienst ondergebracht. De 28 klokken van de beiaard in het Schepenhuis luiden elk kwartier.
De adellijke familie Du Parc Locmaria drukte in de 20ste eeuw haar stempel op het leven in Herzele. Tijdens de twee wereldoorlogen verleende de familie steun aan het verzet en beschermde ze de lokale bevolking. We wandelen over de prachtige kasteeldreef met de met eiken en linden. Bij het begin van de dreef vinden we nog de huisjes van vroeger waar het kasteelpersoneel woonde. We krijgen zicht op het kasteelpark met vijver. Het park werd aangelegd door een beroemde Franse tuinarchitect, ‘als een soort geschilderde achtergrond, als theaterdecor’. De ijskelder doet nu dienst als woonplaats voor de vleermuizen. Op het einde van de wandeling krijgen we een goed zicht op het kasteel zelf. De huidige bewoner van het kasteel is de vrijgezel Graaf Hadelin du Parc Locmaria. In 2002 werd het kasteel en de omgeving wettelijk beschermd.
In Ressegem is de motte achter de pastorie, een heuvel van 17 meter diameter met een vijver errond, de enige herinnering aan een middeleeuwse burcht. In tijden van onheil vond de bevolking en het vee bescherming binnen de omwalling.
Op het dorpsplein van Woubrechtegem herinnert een kapotte zuil aan Gasparo Pagani, een Italiaanse politieke vluchteling en wiskundige markies die in Woubrechtegem de liefde, en dus ook de dood, vond. Gasparo Pagani beschreef in 1832 als eerste het ‘Frenet driebeen’: een bewegend orthonormaal trihedron op een curve in de ruimte dat de begrippen ‘kromming’ en ‘torsie’ definieert. Verwonderlijk genoeg heeft deze brave man niets te maken met de bijnaam ‘Woubrechtegemse zotten’ voor de inwoners. De bijnaam vindt zijn oorsprong bij de mentale gehandicapten die sinds de 9de eeuw waarvoor de Ninoofse monniken de Woubrechtegemse hoeven als beschermde werkplaats gebruikte. Tegenwoordig zeggen kenners dat Woubrechtegem het meest rustige dorp van Vlaanderen is.
Het dorpsplein van Aaigem met zijn driehoekige vorm is een mooi voorbeeld van een Frankische dries: de hoeven werden langs de zijden van de driehoek gebouwd en het vee werd ’s nachts binnengehaald op het plein. Net voor we Aaigem bereiken loont het zeer de moeite om even een hoekje om te lopen: in Opaaigem kan je lekkere hoeveproducten van boerderij ’t Oud Hof kopen. Niet in een winkel, maar in een automaat. Voor een winkel moet je altijd ‘in houdink’ zijn meneer, en dat is onmogelijk met 70 beesten. Sprak de boerin.
Drie beken kruisen ons pad: de Steenbeek, de Holbeek en de Molenbeek. De watermolens van vroeger zijn bijna allemaal verdwenen, tegenwoordig zijn het de windmolens die fier met alle aandacht gaan lopen. Herzele bezit drie nog maalvaardige windmolens en profileert zich de laatste jaren dan ook volop als molengemeente. De schepen van toerisme is trouwens meester-molenaar. Het gebruik van wind om graan te maken ontstond in de 11de eeuw. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de wind, moeten de wieken perfect ‘in de wind’ gezet kunnen worden. De twee windmolens waar wij langs komen, zijn zgn. houten staakmolens. Deze molens draaien in hun geheel rond een enkele as om ze in de wind te plaatsen. Een staakmolen weegt ongeveer 40 ton. Groot was onze verrassing toen we bij de verkenning van deze wandeling in januari 2010 en zagen dat de Buyssesmolen heropgebouwd was. De geschiedenis van de molen gaat terug tot in de 15de eeuw. In 1976 stortte de molen ten gevolge van houtrot in. Hier vind je enkele foto’s van de molen in 1976. De gemeente Herzele zette in 2003 een procedure op gang om de molen opnieuw op te bouwen en sinds oktober 2008 staat de Buyssesmolen weer in volle glorie overeind. Je zal de molen al van ver zien staan.
Herzele koestert zijn erfgoed maar blijft niet bij de pakken zitten. De gemeente werkt aan de uitvoering van een beleidsplan voor 2008-2013 om de leef- en woonkwaliteit te verbeteren. Het plan, met bijna 200 actiepunten, heeft zelfs aandacht voor de trage wegen en de wandelpaden.
Deze wandeling loopt over goede veldwegen en –paden. Tussen Ressegem en Aaigem is het parcours bebost maar het overgrote deel van de wandeling loopt door open landschap. De blikvangers zoals kastelen en windmolens laten zich van ver bewonderen.

Google kaart