www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Jauche

Door Brabants Haspengouw

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Jauche

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Zachte uitgestrekte velden, holle wegen, oneindige rust, af en toe een authentiek gehuchtje, kleine heldere beekjes. Deze wandeling trekt door Brabants Haspengouw in het oosten van Waals-Brabant.
Twee maal kruisen we de RAVeL2, een fietsroute van meer dan honderd kilometer lang tussen Mariembourg en Hoegaarden. Met het RAVeL-project streeft Walloniё naar een netwerk van verkeersvrije wegen voor mobiliteit en recreatie van de zwakke weggebruiker, dat uiteindelijk 2000 kilometer lang moet worden. Waar wij de route kruisen, loopt de RAVeL2 over de oude spoorweg van Lijn 142 tussen Jodoigne en Namen. De lijn diende oorspronkelijk vooral voor het vervoer van bieten. Bij het aanleggen van elk nieuw stukje RAVeL ontstaan steeds weer hoog oplaaiende ruzies over de te gebruiken wegbedekking. Hier heeft het asfalt het pleit gewonnen.
We komen op deze wandeling in de buurt van de grotten van Folx-les-Caves. Dit doolhof werd door de voorhistorische mens uitgegraven en diende in de loop van de geschiedenis meerdere malen als schuilplaats. De plaatselijke bevolking gebruikte de grotten als balzaal. Pas in 1989 verbood de burgemeester het ondergronds fuiven om veiligheidsredenen. Sinds vorige eeuw worden er in de grotten champignons gekweekt.
Wij starten onze wandeling in Jauche, op het sympathieke trapezoÔdale pleintje met de kerk en het kasteel ernaast. Hier vertrekt ook de plaatselijke Promenade des Grottes, die we onderweg meerdere malen zullen tegenkomen. In dorpscafť Le Rustique kan je de plaatselijke sfeer opsnuiven. Onderweg vinden we niet eerder dan in Offus een plaats om te rusten bij enkele kapelletjes. Onderweg vinden we niet eerder dan in Offus een plaats om te rusten bij enkele kapelletjes. In het sympathieke gehucht Autre-Eglise is het aangenaam rusten. Aan de kerk is er een bakkerij met Waals-Brabantse kaastaart en andere lekkere dingen.
Rond Jauche zien we de rood-blauwe bewegwijzering van de Tour du Brabant Wallon, een lusvormige wandeltocht van 215 kilometer door Waals-Brabant.

Google kaart