www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Jesseren

Wandeling in Vochtig Haspengouw

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Jesseren

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Het heuvelland van Vochtig Haspengouw ligt in het overgangsgebied van laag naar midden BelgiŽ. De zandlagen liggen er op waterdichte kleilagen zodat er vele bronnen gevormd worden. De boomgaarden kleuren de streek: bloesems in het voorjaar en vruchten op het einde van de zomer. Ook enkele van de meest noordelijk gelegen wijngaarden van Europa bevinden zich in de streek.
Het gebied tussen Gors, Zammelen en Jesseren is een groene schatkamer van natuur. Natte natuur met poelen en orchideeŽnweiden wisselen met prachtige hellingbossen en fruitgaarden. De wandeling loopt langs verschillende natuurgebieden. In het natuurgebied Herkwinning, in de vallei van de Mombeek, is de das de belangrijkste bewoner. Zelden zal je dit schuw dier overdag ontmoeten. In het gehucht Zammelen heerst absolute rust en het natuurgebied van Zammelen heeft de Mombeek zich diep in het leeplateau ingesneden en kronkelt op natuurlijke wijze door het landschap. We lopen ook door het natuurgebied Sint-Annavallei over lijn 23. Deze spoorlijn werd in 1879 geopend om voor de afvoer van appelen en peren te zorgen. Na de tweede wereldoorlog, met de opkomst van het vrachtvervoer, werd de lijn gesloten en al meer dan dertig jaar is de spoorlijn ontmanteld. Tegenwoordig doet de lijn dienst als fietspad, maar op deze wandeling loop je nog over een onverhard stukje van de lijn.
Vele veldwegen op deze wandeling liggen er dikwijls zeer modderig en glibberig bij. In de natuurgebieden volg je enkele plankenweggetjes, kom je enkele trappen tegen en moet je door voetgangerssluizen. Een keer moet je een begroeid talud afdalen, steil naar beneden en zonder pad.

Google kaart