www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Lobbes

De vallei van de Boven-Samber

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Lobbes

GPS

gpx-bestand Lobbes

Google kaart

Google kaart


Lobbes ligt aan de Samber, de ‘riviŤre tranquille’ die ontspringt in de Aisne in Frankrijk en bij Erquelinnes ons land binnenstroomt. In de 7de eeuw werd er een benedictijnerabdij gesticht die Lobbes tot een belangrijke middeleeuwse stad zou maken. Onze wandeling loopt even langs de oude abdijmuur en langs de Portelette, een poort uit de 17de eeuw waar de bezoekers van de abdij van Lobbes verwelkomd werden. Karel de Grote stichtte in Lobbes een school met een belangrijke bibliotheek die de stad haar naam gaf: ‘Lobbes la Savante.’ De etymologie van ‘Lobbes’ is ‘beek waarvan het water niet koud is.’
In de tweede helft van de wandeling komen we in Hourpes dat ongeveer honderd inwoners telt. In dit merkwaardige en afgelegen gehucht aan de Samber getuigt een kasteel van een rijk industrieel verleden van ijzersmelterijen. Een fabriekseigenaar liet het kasteel in 1888 bouwen voor zijn dochter en gebruikte als model een Duits kasteel, dat hij op een van zijn vakanties gezien had. De industriŽlen weigerden partij te kiezen voor de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog en die bombardeerden uit wraak dan maar de fabrieken van Hourpes. Vandaag nog leidt er slechts een smalle doodlopende weg naartoe. Als bij wonder stopt er af en toe nog een trein, maar alleen tijdens de week. Naar het schijnt blokkeerden de bewoners van Hourpes in de jaren ’90 een internationale trein van Keulen naar Parijs om het behoud van hun halte van de NMBS af te dwingen.
Naast bos- en veldwegen gebruikt deze wandeling ook enkele verrassende paden door weiden en akkers. In Lobbes is een groep van natuurliefhebbers actief die met veel enthousiasme en ijver vele publieke voetpaden redt uit de vergetelheid. Een enkele keer moet je onder een prikkeldraad kruipen. Rond Hourpes zijn de paden steil en vooral de afdaling vraagt voorzichtigheid.

Google kaart