www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Loker

In Heuvelland over de schreve

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Loker

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Heuvelland ligt in het uiterste zuiden van de Westhoek aan de Franse grens. De gemeente ontstond bij de fusie van Kemmel, Nieuwkerke, Wulvergem, Wijtschate, Dranouter, De Klijte en Westouter na langs geruzie waarbij elk van de acht gemeenten zijn eigen naam aan de nieuwe fusiegemeente wou geven. De streek was in de eerste wereldoorlog toneel van zware gevechten tussen Duitsers en gealieerden en je vindt er vele soldatenkerkhoven.
In Heuvelland vinden we grootse panorama's en, naar Vlaamse normen, hoge bergen. Deze wandeling vertrekt op de Rodeberg, 134 meter boven zee. We lopen ook naar de Zwarteberg (Mont Noir) aan de Franse grens. De kleine helft van deze tocht loopt trouwens in Frankrijk. Bij deze toppen krioelt het bij mooi weer van de toeristen: hier moet je rekening mee houden wil je de wandeling in alle rust maken. 
In 2005 was Heuvelland de eerste Vlaamse gemeente waar een zgn. "wandelnetwerk" opgericht werd: een netwerk van paden en wegen die knooppunten verbinden. Op het terrein vind je bij elk knooppunt richtingaanwijzingen naar naburige knooppunten. De wandelaar beslist welke knooppunten hij verbindt en stelt zo zijn eigen wandeling samen. Het wandelnetwerk Heuvelland is weergegeven op een wandelkaart waarop de afstanden tussen elke twee naburige knooppunten weergegeven is en waarop je de ondergrond van de paden kan zien. Ongeveer alle plaatselijke paden in Heuvelland werden in het wandelnetwerk opgenomen. Onze wandeling gebruikt dan ook uitsluitend wegen en paden die in het wandelnetwerk zijn opgenomen en we maken in de beschrijving dankbaar gebruik van de knooppunten.

Google kaart