www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Modave

De Luikse Condroz

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Modave

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


De Condroz is een grote geografische streek in BelgiŽ die zich uitstrekt van de provincie Henegouwen over Namen tot Luik. De vlakke heuveltoppen bestaan uit hard gesteente en de dalen uit kalksteen. De strek is zeer vruchtbaar en geschikt voor veeleisende gewassen zoals tarwe, gerts, haver en suikerbiet. Je vindt dan ook de grootste landbouwbedrijven van het land in de Condroz. De streek dankt haar naam aan de Condruzi, een Germaanse stam die aan de rand van het Ardense woud leefde en het waagde om in opstand te komen tegen Julius Caesar.
In Luik heeft de Hoyoux, een zijriviertje van de Maas, een diepe vallei in de Condroz uitgesneden. Hoe verder van de monding, hoe minder industrie je in de vallei vindt en hoe zuiverder het water wordt. Het water van de bronnen van de Hoyoux wordt door de waterproducent Vivaqua opgevangen in ondergrondse galerijen en naar de Brusselse agglomeratie geleid. Vivaqua is hier eigendom van ongeveer 500 hectare grond, een groot deel wordt door het RNOB beheerd als natuurreservaat. De kleine hoefijzervleermuis, een zeldzame en met uisterven bedreigde soort, wordt er beschermd.
In het natuurreservaat staat het kasteel van Modave, op een rots boven de Hoyoux. De wandeling loopt langs dit kasteel. Er stond hier al vroeg een burcht maar het huidige kasteel werd in de 17de eeuw gebouwd in Franse stijl. In die tijd bouwde de ongeletterde mecanicien Rennequin Sualem een hydraulische machine waarmee het water uit de Hoyoux naar het kasteel gepompt werd, 57 meter hoger. De man werd later uitgeleend aan de Franse koningen om in Versailles hetzelfde te doen met het Seinewater.
In het gehucht Saint-Fontaine heeft de tijd stilgestaan. Er staan minder dan twintig huizen en een prachtig kasteel met een mooi park er rond. Bij het wad ligt La chambre du Guť, de plaatselijke B&B. Je kan er altijd even aankloppen: als de eigenaars Liliane en Philippe thuis zijn, kan je er even uitrusten en iets drinken. Als je in de tuin zit, wil je waarschijnlijk niet meer weg uit deze oase van rust. Als je zou overnachten in La chambre du Guť, kan je uiteraard de wandeling van hier starten.
De wandeling loopt over gemakkelijke wegen door velden en bossen. Alleen om de vallei uit te komen, moet je twee keer wat klimmen. Onderweg zijn er enkele uitgelezen rustplaatsen in de natuur: op de grote stenen bij een opvallende linde met kleine blaadjes, op het bruggetje over de ruisseau d’Ossogne en op het bankje bij het ‘Plaine Baleine’. Op deze uitgestrekte akkervlakte werden werden door de geallieerden in de tweede wereldoorlog wapens en munitie met parachutes gedropt. Via gecodeerde boodschappen op de BBC werden de nachtelijke bevoorradingen aangekondigd. In 1944 werd hier zwaar gevochten met de Duitsers. Je vindt er een monument ter ere van de verzetsstrijders en, in het bos, informatie uit de oorlog.

Google kaart