www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Mozet

De Naamse Condroz

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Mozet

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


De Condroz is een vruchtbaar plateau in het noorden begrensd door Samber en Maas. De grootste landbouwbedrijven van het land zijn er gevestigd. Het landschap bestaat uit evenwijdige dalen, alle in westzuidwest-oostnoordoostelijke richting. De heuvels zijn bebost, de dalen bewerkt. De Condroz ligt tussen de 200 en 300 meter boven de zeespiegel. De Naamse Condroz is het centrale gedeelte van dit plateau, tussen de Maas in het westen en de Hoyoux in het oosten.
Het dorp Mozet ligt midden in de Naamse Condroz en vormt samen met nog 4 andere gemeenten, verenigd door de Samsonbeek, de fusiegemeente Gesves. De streek is gemakkelijk bereikbaar vanuit Namen en heeft veel te bieden: mooie dorpjes, klimrotsen, maneges, kastelen, de grotten van Goyet, streekproducten (kaas, gerookte ham, soep met varkensstaarten). De prehistorische grotten van het gehucht Goyet waren al bewoond in de tijd van de mammoeten. In de zomer van 1998 werd er een kindergraf uit de nieuwe steentijd ontdekt. Deze grotten liggen een halve kilometer buiten het parcours, als je tijd genoeg hebt kan je misschien een bezoek inlassen. Je kan ook het taverne-restaurant van de grotten bezoeken.
De Samson is een rechterzijriviertje van de Maas. Twee keer steken we op de wandeling het riviertje over: in Goyet en in Faulx-les-Tombes. Op deze twee plaatsen is het mogelijk iets te drinken: in cafť Le Petit Pont en in manŤge Les ťcuries de Faulx.
De lokale wandelkaart van Gesves toont zich allesbehalve gastvrij voor wandelaars: heel wat wegen worden als privť-wegen aangeduid en in een moeite door worden alle niet bewegwijzerde paden als privť bestempeld. Daarnaast zijn verschillende paden die volgens de kaart bewegwijzerd zouden moeten zijn, afgesloten. Het is dan ook beter om er zonder deze kaart op uit te trekken.
Ook de vereniging La fÍte de mai kwam geregeld in de problemen met hun wandelingen. Nochtans was het opzet van deze vzw  lovenswaardig en origineel: elk jaar nodigde ze kunstenaars van over de ganse wereld uit om werken ter plaatse in de natuur te komen maken. Deze kunstwerken werden dan openbaar bezit. Op de hier voorgestelde wandeling komen we langs enkele van deze verbazende kunstwerken. Jammerlijk was het vanaf 2009 gedaan met de meiviering: de subsidies werden stopgezet.
Op het meest noordelijke puntje van de wandeling, vlakbij Thon, biedt de kapel Notre-Dame de Bon Secours midden in de uitgestrekte velden een uitgelezen rustplaats. Een paar jaar geleden ontstonden er plannen om dit prachtig stuk Naamse Condroz om te vormen tot een reusachtige steengroeve. Een hallucinant project met duizenden ontploffingen en drie tunnels om de uitgehaalde rotsen tegen een snelheid van 14 ton per minuut naar de Maas te brengen. De ganse omgeving, beschermd als zone Natura 2000, zou er moeten aan geloven. Na de exploitatie, die 50 jaar zou duren, zou een puinterril overblijven van 150 meter hoog. Na heel wat protest van plaatselijke bewoners en actiegroepen koos de Waalse overheid om het project niet te laten doorgaan en het gebied als bos- en landbouwzone te bestemmen.
We vertrekken in Mozet, een van de mooiste dorpen van WalloniŽ. De wandeling kent verder als hoogtepunten het gehucht Goyet, de eindeloze velden rond Fond del Core, het bos van Spemont, het kasteel van Faulx-les-Tombes en de gerestaureerde toren en kapel van de Mont-Sainte-Marie, het hoogste punt van deze wandeling. Het kasteel van Faulx-les-Tombes is een sprookjeskasteel uit 1872 in gothische stijl, ideale locatie voor een orgie.

Google kaart