www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Neerpelt

Grenswandeling in de Dommelvallei

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Neerpelt

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


De Dommel ontspringt op het Kempens Plateau in Limburg. Na 20 kilometer stroomt de rivier Nederland binnen en heeft daar nog 120 kilometer te gaan. Zowel Belgische als Nederlandse natuur- en milieuverenigingen streven naar het behoud en de terugkeer van de natuur in de Dommelvallei. Ondanks grote inspanningen rond waterzuivering de laatste tientallen jaren is er nog altijd sprake van spanningen met de industrie. Zo werd nog in 2008 bij de Raad van State klacht neergelegd tegen een zinkfabriek in Overpelt die nog steeds zware metalen mag lozen in de prille Dommel. Soms zijn de verhoudingen beter: langs de Dommel kom je op deze wandeling langs een uitkijktoren die door de privť-sector gesponsord wordt.
De Dommel was ooit een belangrijke rivier. In de Romeinse tijd werd er waarschijnlijk op gevaren. In de 21ste eeuw wordt er nog steeds op gevaren: je kan kanovaren op de Dommel. De laatste jaren legt dit kanovaren zelfs zo een druk op de rivier dat de natuur op de oevers in het gedrang komt en natuurverenigingen alarm slaan.
In BelgiŽ lopen we langs de rivier over een mooi oeverpad en in Nederland volgen we de oever door weiden met verschillende overstapjes over de prikkeldraden van de weiden.
Deze wandeling loopt door drie typische natuurgebieden: het Hageven met zijn heide, vennen, bossen en graslanden, het Plateaux met zijn vloeiweiden en het Turfven, een restant van een ringven, een uiterst zeldzaam type ven, waar hoogveenontwikkeling als een dik tapijt op het wateroppervlak ligt.
In Nederland komen we langs het mooie gehucht Achterste Brug waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Achterste Brug is een gehucht van de gemeente Borkel & Schaft. Een uitbreiding van de wandeling naar Borkel is mogelijk en een sterke aanrader. De toerist wordt in Borkel hartelijk ontvangen en er zijn in het dorp verschillende monumenten, waaronder de 19de eeuwse windmolen Sint-Antonius Abt. Een uitstapje naar Borkel maakt de wandeling twee kilometer langer: je volgt de noordelijke wandeling in rood aangegeven op de wandelkaart met de Smokkelaarsroute.
De arme Noord-Limburgse smokkelaars moesten in dit grensgebied met hun zout, boter en tabak ongezien de grens zien over te steken. In 1843 werden grenspalen geplaatst op de exacte grens tussen BelgiŽ en Nederland. Grenspaal nummer 184, in de buurt van onze wandeling bij de Stenen Brug over de Dommel, heeft ook nog een recente geschiedenis: de 372 kilogram zware paal werd in 2005 gestolen, teruggevonden in Nederland en met veel lawaai teruggeplaatst. In 2006 werd hij echter opnieuw gestolen en nummer 184 is nog steeds spoorloos.
Dit is een zeer afwisselende wandeling met bos, veen, heide, velden en akkers, weiden en de rivier de Dommel. We vertrekken aan De Wulp, het bezoekerscentrum van de verschillende plaatselijke natuurreservaten.
Hou er rekening mee dat op mooie zondagen grote hordes familiewandelaars door het Hageven trekken. Er in dit gebied op eigen houtje op uit trekken met stafkaart is geen optie: de Belgische en Nederlandse natuurverenigingen die het gebied beheren wijzigen het bestaande wegennet en beperken de toegang tot de door hen uitgezette wegen. De op het terrein bewegwijzerde wandelwegen in dit gebied zijn dikwijls op topografische kaarten niet terug te vinden en de wegen die wel op de kaarten staan zijn verboden of verdwenen. Bestaande kaarten en gidsen met wandelingen door dit gebied bleken eind 2008 niet meer bruikbaar.

Google kaart