www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Orchimont

De Semois en zijbeken

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Orchimont

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart

Wandelkaart

Wandelkaart


De Semoisvallei van Bouillon tot bij de Franse grens is een landschappelijke en toeristische topper met degelijke wandelinfrastructuur. In de vallei van de koningin der Belgische rivieren is het gezellig vertoeven in verschillende dorpjes zoals Alle, Vresse, Membre, Bohan. In de eerste helft van de 20ste eeuw bracht de tabaksteelt, die zich uitstekend leende tot verbouwing op de schrale gronden, welvaart in de vallei. De veelvuldige nevels in de vallei gaven de tabak bij het drogen in open lucht een onvergelijkbaar aroma. De tabak van de Semois, dikwijls ter plaatse versneden en verpakt, werd over de hele wereld geŽxporteerd. Iedereen ‘deed in tabak’ en smokkelaars van de rookwaar waren in deze grensstreek zeer actief. In verschillende plaatselijke cafťs getuigen oude foto’s nog van dit welvarend verleden. Na de tweede wereldoorlog raakte de tabaksteelt in verval door de inhaligheid van de belastingen, het overschakelen van pijp op sigaret, de concurrentie van buitenlandse soorten en de dumpingprijzen opgedrongen door machtige industriŽle groepen. Tegenwoordig heeft de tabak nog slechts een symbolisch bestaan, geduldig verdedigd door een laatste groep planters en fabrikanten. De plaatselijke productie is onvoldoende om nog aan de vraag van pijprokers te voldoen. Getuigen van de welvarende periode van vroeger zijn de talrijke droogschuren met hun roestbruine daken, die in september hun magische geur verspreidden. In de bocht van Quelhan kan je nog tabak zien drogen in een van de schuren, maar de meeste staan hopeloos leeg in met vakantiehuisjes en drukke campings bezaaide velden.
De hier voorgestelde wandeling vertrekt noordelijk van de Semois in Orchimont, een dorp dat in de middeleeuwen een omwalling en een versterkt kasteel had en stadsrechten bezat. De bossen in de omgeving boden schuilplaats aan talrijke verzetsstrijders tijdens de tweede wereldoorlog. We volgen eerst enkele kilometers lang de vallei van de ruisseau de Nafraiture. Langs glooiende velden en door bossen steken we door naar de vallei van de ruisseau de Sautou die na overvloedige regen de allures van een wilde bergstroom aanneemt. We volgen even de Semois om dan na een zware klim van meer dan 200 meter het beroemde uitzichtpunt van de Jambon de la Semois te bereiken, genoemd naar de vorm van de Semoismeander aan de voet ervan. Door bossen keren we terug naar Orchimont.
Het grootste deel van de tijd volg je op deze wandeling bewegwijzerde wandelpaden. Dat wil echter niet zeggen dat de paden niet zeer steil kunnen zijn: op de afdaling langs de ruisseau de Sautou is het toch wel opletten en het pad dat naar de Jambon de la Semois klimt zal je niet gezwind oplopen. Dat laatste pad is trouwens in verregaande staat van verval en je zal goed moeten uitkijken naar oude wandelpijltjes om het te kunnen volgen. Om de doorsteek naar het weideplateau van Conrad te maken moet je afdalen door gekapt bos waar volgens alle topografische kaarten een pad zou moeten zijn, maar waar op het terrein geen spoor te herkennen is. Ongetwijfeld zal je hier even moeten zoeken naar de juiste weg.

Google kaart