www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Ouren

De vallei van de Our

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Ouren

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Ouren is het meest zuidelijk gelegen dorp van de provincie Luik. Het dankt zijn naam aan de rivier die erdoor stroomt. De rivier Our is 78 kilometer lang, van bron op de Hoge Venen tot monding in de SŻre. De Our is een echte grensrivier. Tot in Ouren vormt de rivier min of meer de grens tussen BelgiŽ en Duitsland. Verder vormt de Our de grens tussen Luxemburg en Duitsland, de rivier behoort daar trouwens over zijn volledige breedte tot de beide landen. De natuurparken SŁdeifel (Duitsland) en Our (Luxemburg) werken hier met Europese steun grensoverschrijdend samen in het project Nat’Our. Tot de ecologische werkzaamheden van het project in de Ourvallei behoort het vrijmaken van hindernissen, zoals dammen van oude watermolens, die de vrije doorgang van vissen en andere waterdieren belemmeren. Men wil onder andere de fario forel opnieuw alle kansen geven. Deze vis is namelijk onontbeerlijk in de ontwikkelingscyclus van de met uitsterven bedreigde parelmossel: hij dient als gastheer voor de larven van de mossel. Elke parelmossel is een micro-waterzuiveringsinstallatie die tot 100 jaar lang 50 liter water per dag voor 90% zuivert. Op de wandeling zal je zien hoe de oude watermolen van Kalborn omgevormd werd tot kweekcentrum voor de mossels, een informatiefolder is beschikbaar voor voorbijgangers. In het kader van het project werden ook vier grensoverschrijdende wandelingen ontworpen. Wij lopen een deel van de eerste van deze wandelingen.
Samenwerking over de grenzen, vrede en welzijn voor alle volkeren is ook de boodschap van het Europamonument waar de wandeling vertrekt. Het monument met rechtopstaande monolieten en picknickplek werd in 1977 opgericht. Afgezien van het vertrekpunt bij het monument, loopt deze wandeling volledig buiten Belgisch grondgebied.
De wandeling valt uiteen in vier stukken. Een eerste deel loopt over weinig gebruikte paden hoog in de flanken van de Ourvallei om uiteindelijk naar de rivier af te dalen. Op het volgend gedeelte volgen we de loop van de Our. We volgen hier twee legendarische lange afstandswandelpaden: de GR5 van Bergen-op-Zoom naar Nice en het Ardennen-Eifelpad. Op ons traject langs de Our gebruiken deze beide wandelpaden de bewegwijzering van het ‘Sentier de l’Our’. Op de hooggelegen grasvlakte met zicht op de rotsen Konigslei op Duitse bodem is het zo mooi en zo stil dat je er waarschijnlijk wel een tijdje zal blijven hangen. In de zomer kan je er massa’s bosvruchten plukken. Nadien volgen smalle en soms rotsige paden langs de oever. De vier kilometers langs het water eindigen met een klim naar de Kazeknapp, een hoefijzervormige heuvel, omsingeld door de Our, waar ooit Kelten woonden. Hier in Tintesmillen kunnen we in het zomerseizoen halt houden op de zalige camping TintesmŁhle. Het derde deel klimt hoofzakelijk langs brede, rustige boswegen naar Lieler, een ingeslapen Luxemburgs grensdorp dat 200 meter hoger dan Tintesmillen ligt. Langs panoramarijke graswegen lopen we langs de Luxemburgs-Belgische grens weer naar het drielandenpunt.

Google kaart