www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Roly

Naamse Fagnelandschappen

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Roly

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Roly is een karakteristiek dorp voor de Naamse Fagne gelegen op een 7-tal kilometer ten zuiden van Philippeville. Het plein, tussen de kerk en de kasteelhove uit 1302, is het rustige hart van het dorp. Langs het plein laten zich negen indrukwekkende platanen bewonderen. Vanuit dorpsherberg Le Vieux Roly, bij de oude wasplaats, kan je de gezellige rust op het dorpsplein gadeslaan. De hier beschreven wandeling is een zeer origineel parcours en was in 2004 de eerste wandeling op deze website. Nog steeds blijft deze wandeling behoren tot de mooiste die je in ons land kan maken. Wandelaars dienen echter gewaarschuwd: sommige delen lopen door praktisch onbewandeld gebied. Verder wordt bij twee passages in schuin gedrukte tekst een opmerking gegeven over het recht van doorgang. Deze informatie zal je helpen om de situatie ter plaatse beter te beoordelen.
Het natuurreservaat van Roly werd gesticht in 1969. Het omvat twee kalkstenen heuvels gescheiden door een groene vallei. De heuvels zijn beide grotendeels met bossen overdekt, het Bois Cumont en het Bois Jean Mouton. Vroeg op de wandeling lopen we door het Bois Cumont en komen we bij een aangename picknickplaats in het natuurreservaat. Door de groene vallei tussen de twee kalkheuvels en door bos lopen we naar het zeer rustige landbouwersdorp Villers-en-Fagne, een andere deelgemeente van Philippeville.
Voorbij Villers-en-Fagne volgen bijna tien kilometer lang onbekende bospaden. Met een grote boog trekken we om de hoeve en het bos van St.-Jean. De plaatselijke jachteigenaar van het Bois St.-Jean heeft nauwlettend toegekeken op het ontwerp van ons parcours. De huidige versie van de wandeling vervangt het originele parcours uit 2004, dat niet langer toegelaten is. Wandelaars is men hier niet gewoon, deze bossen zijn het actieterrein van wilde dieren en jagers. Toch moet onze dank uitgaan naar de jachteigenaar voor het sugereren van het mooie alternatief parcours. Volg zeer aandachtig de beschrijving, het laatste dat je hier wil doen is verdwalen. Er is geen enkele bewegwijzering en zelfs de meest recente en meest gedetailleerde topografische kaarten van het Nationaal Geografisch Instituut geven een totaal vertekend en onvolledig beeld van het wegennet door deze bossen. In de omtrekkende beweging rond het Bois St.-Jean komen we op de oude spoorlijn 156, nu omgevormd tot fietspad in het RAVeL netwerk. We volgen dit fietspad meer dan een kilometer lang, waarna we onze zwerftocht door de bossen verderzetten.
Op deze wandeling herhalen we expliciet enkele algemene regels: respecteer eigendommen en verbodsborden en maak geen overbodig lawaai. Tijdens de herfst en winter kan je via de toeristische dienst van Philippeville navragen waar en wanneer de toegang tot de bossen verboden is wegens klopjachten.
De prachtige uitgestrekte zichten op de Naamse Fagnelandschappen laten zich op deze wandeling bewonderen rond de dorpen Roly en Villers-en-Fagne en rond de Fond d'Ingremť.

Google kaart