www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Sautour
Version franÁaise

Rond Sautour in de Naamse Fagne

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Sautour

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Sautour is een kleine deelgemeente van Philippeville. Het oudste gedeelte, Vieux-Sautour, dateert reeds uit de Romeinse tijd en valt tegenwoordig op door een indrukwekkende kasteelhoeve. Het hoger gelegen deel van het dorp herinnert aan een ommuurd fort uit de twaalfde eeuw, er zijn nog veel sporen van de omwalling overgebleven en vele oude huizen werden opgetrokken uit afbraakmateriaal van de muur.
De streek is rijk aan inactief geworden groeven met de voor de streek typische rode marmer; het zijn indrukwekkende groeven met loodrechte wanden, vele onder water gelopen en alle gevaarlijke plaatsen. Op onze wandeling kom je in de buurt van zo een groeve. Een andere groeve (op privť-terrein) vlak naast ons parcours wordt uitgebaat voor toeristen die er kunnen zwemmen! De omgeving is rijk aan wild, van groot tot klein (de veldmuizen lopen je zo voor de voeten).
Tot voor enkele jaren moet er sprake geweest zijn van enig toerisme in Sautour: in een wandelgids uit 1999 wordt er nog melding gemaakt van het "cafť de la forteresse", waarvan het terras een uitzicht op de Fagne bood dat wel 20 kilometer ver reikt. Vandaag vinden we het cafť alleen nog aangeduid op een vergeeld informatiebord  op het pleintje in het "haut du village" en wie even de omwalling volgt kan wel raden waar het bedoelde terras zich moet bevinden. Er is in Sautour geen enkele mogelijkheid tot bevoorrading of drankgelegenheid.
Het lange afstandswandelpad GR12 Brussel-Parijs loopt door het dorp maar voor het overige tref je geen enkele bewegwijzering aan van een lokaal wandelpad in de omgeving. De wandeling vertrekt vanuit Sautour in noordoostelijke richting en loopt door uitgestrekte velden over gemakkelijke paden. Het laatste deel van de tocht loopt door het prachtige Bois de Sautour ten zuiden van het dorp, waarin we eerst weinig gebruikte paden zoeken en waarin we ten slotte via de rood witte tekens van de GR12 terugkeren naar Sautour. Het was allerminst evident bij de creatie van deze wandeling om asfaltwegen te vermijden in de verbinding van de beide delen van de wandeling maar in augustus 2005 vonden we een onverwachte en originele oplossing die op topografische kaarten niet terug te vinden is: twee opstapjes in een weide met brug over de Hermeton in het gehucht We Charnoi. Deze laten toe de grote weide in te gaan, weer uit te komen en een mooi pad te vinden dat het Bois de Sautour inloopt. Het is ons niet bekend voor wie deze weidedoorgang precies bedoeld is. Voor vissers op de Hermeton? Voor jagers?
Ten slotte raden we ten zeerste aan deze wandeling tijdens het weekeinde te maken: de stilte kan in dit gebied op weekdagen lelijk verstoord worden door de overvliegende straaljagers van de militaire basis van Florennes.

Google kaart