www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Schorisse

De Vlaamse Ardennen

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Schorisse

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Schorisse is deelgemeente van Maarkedal in de Vlaamse Ardennen in het zuiden van Oost-Vlaanderen. In 1992 werd de Vlaamse Ardennen uitgeroepen tot ťťn van de vijf regionale landschappen in Vlaanderen. Het toponiem "Vlaamse Ardennen" werd 1889 voor het eerst gebruikt door Omer Wattez, de schoolmeester van Schorisse die de streek beschreef en bewandelde en zo de eerste toeristische promotor van de streek werd. Dit toerisme legt vandaag een zware druk op de natuur in de streek. De streek wordt massaal verkend met de auto en de motorfiets, zelfs langs de smalste wegjes. Bovendien vormen de Vlaamse Ardennen de bergzone in de wielerklassieker De Ronde Van Vlaanderen, waardoor heel wat fietsrecreanten de streek in hun parcours opnemen. Al dit verkeer zorgt spijtig genoeg voor heel wat zwerfvuil. Het Milieufront Omer Wattez ijvert voor een schoner milieu, een verantwoorde ruimtelijke ordening, biologische landbouw, ecologisch bouwen en wonen en trekt zich de noden aan van de zwakke weggebruiker. De afdeling Maarkedal van de Stichting geeft een wandelbrochure uit waarvan de achterliggende gedachte is de nog bestaande voet- en veldwegen een kans op overleven te geven, door ze door zoveel mogelijk mensen te laten gebruiken. Er wordt in de brochure dan ook niet voor teruggeschrikt om paden te gebruiken die wel nog geregistreerd zijn in de Atlas der Buurtwegen (de officiŽle inventaris van alle openbare wegen en wegen met erfdienstbaarheden) maar op het terrein niet meer als dusdanig herkenbaar. Onze wandeling maakt dankbaar gebruik van de wandelbrochure en komt dan ook langs enkele van deze paden. 
De wandeling komt langs een uitzichtpunt (dat bedreigd is in zijn voortbestaan) in de Bosgatstraat, langs een ezelboerderij met sympathieke logies en herberg "de gemachtigde stierhouderij", langs de IJskelderweg met nog zichtbare ijskelder uit de 19de eeuw en door het Burreken, een natuurreservaat waar door Natuurpunt nieuwe voetgangerspaden gemaakt werden. In het Burreken volgen we een groot deel van de Salamanderroute dat door Natuurpunt geopend werd. Een folder van de wandelingen door het Burreken kan je op de website van het natuurgebied downloaden en je kan hem meestal ook gratis nemen bij de toegang van het gebied.
Op deze tocht zijn we nooit ver van de bewoonde wereld maar door de vergezichten, door de opeenvolging van  valleien en door de staat van de paden kan hij de vergelijking met een tocht in de "echte" Ardennen doorstaan.

Google kaart