www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Sint-Maria-Oudenhove

De Zwalmvallei

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Sint-Maria-Oudenhove

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


De Zwalm is een tamelijk snelstromend riviertje met een zeer kronkelende loop dat ontspringt in het Brakelbos. Langs de Zwalm vindt men nog verschillende oude watermolens. Op deze wandeling kan je de Boembekemolen bekijken, een molen van het bovenslagtype uit de zestiende eeuw. In 2002 werd de molen gekocht door Natuurpunt en dit haalde de molen uit het verval. De stichting vzw Boembeke werd opgericht om de molen te laten heropleven. 
De wandeling biedt vele weidse vergezichten, je loopt hier namelijk door uitgestrekte velden op bijna honderd meter boven de zeespiegel. De tocht verloopt over veldwegen en af en toe zeer smalle paden tussen weiden en akkers, hier en daar een kort eindje door dichte begroeiing. Een stukje loop je over het Mijnwerkerspad, een oude spoorlijn waarlangs mijnwerkers uit de streek naar de Borinage reden. De lijn werd tot recreatief fietspad omgevormd en trekt nog steeds als een groen lint door de Zwalmvallei.
Onderweg biedt het dorp Sint-Goriks-Oudenhove de mogelijkheid tot verpozen: ‘senteguurens’ telt namelijk een fietsenwinkel, een bloemenwinkel en vijf cafť's. Ook bij aankomst in Sint-Martens-Oudenhove kan je nog wat blijven hangen. Voor of na de wandeling kan je er de koffiebranderij bezoeken.

Google kaart