www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Pedemolen

Bruegel achterna in de Pedevallei

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Sint-Martens-Lennik

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart

Topomap

Topomap viewer


Er zijn in Vlaanderen nog maar weinig maalvaardige watermolens te vinden. De Pedemolen in Sint-Gertrudis-Pede is er ťťn van, en hij is de enige van het Pajottenland. De molen ligt ingebed in een glooiend Bruegellandschap. De molen is trouwens te zien  op verschillende schilderijen van de meester. Tijdens zijn laatste jaren kwam Pieter Bruegel namelijk te voet van Brussel naar de Pedevallei om er te schilderen.
De Pedemolen staakte zijn economische bedrijvigheid in 1965. Na een zeer grondige renovatie is de molen opnieuw maalvaardig sinds 2002. Tijdens de maaldagen, de tweede en vierde zondag van elke maand om 14 uur, laat men het waterrad draaien en wordt een maaldemonstratie gegeven.
Aan voetwegen is er hier geen gebrek. De vereniging Trage Wegen Dilbeek inventariseert, informeert en zorgt voor een herwaardering van de paden. Sommige paden zijn heel goed verborgen. Bij een gelegenheid moet je een beek zien over te geraken. Met wat behendigheid hou je droge voeten maar bij hoge waterstand zal je hier een ommetje moeten maken.

Google kaart