www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Sint-Martens-Voeren

Naar het dak van Vlaanderen

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Sint-Martens-Voeren

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


In het golvende landschap van de Voerstreek is de ondergrond de bodem van een ondiepe tropische zee die miljoenen jaren geleden over dit gebied golfde. De kalklaag werd gevormd door zeediertjes met een uitwendig skelet van kalk. Er zijn vele bronnen en beken. De brede dalen werden uitgesleten door vele riviertjes waarin tijdens de IJstijden veel meer water stroomde.
Sint-Pieters-Voeren is het kleinste van de zes voerdorpen en telt slechts driehonderd inwoners. Het is vooral bekend om zijn Commanderie, een kasteel dat tot de Franse Revolutie toebehoorde aan de Duitse Ridderorde. De Duitse Ridderorde was in de Middeleeuwen een gemeenschap van monniken met als doel de verzorging en verpleging van gewonde kruisvaarders. In het park liggen vijvers en een bron, er wordt paling en steur gekweekt.
Halfweg de wandeling biedt Sint-Martens-Voeren verpozing. Nergens in Vlaanderen staan er zoveel gebouwen die volledig of gedeeltelijk in silex of vuursteen opgetrokken zijn, als in Sint-Martens-Voeren Sint-Pieters-Voeren. Vooral in het gehucht Veurs kom je voorbij verschillende goed bewaarde oude vakwerkhuizen uit de 18de en begin 19de eeuw. De tijd lijkt in Veurs te hebben stilgestaan. De eerste conservator van het openluchtmuseum in Bokrijk noemde Voeren zijn ‘levend Bokrijk’.
Er zijn verschillende grote bossen. Deze wandeling bezoekt het bosreservaat van de Als, het Broekbos, het Veursbos en het Vrouwenbos.
Het dorpsbeeld van Sint-Martens-Voeren wordt gedomineerd door de 23 meter hoge spoorwegbrug. Ze maakt deel uit van de lijn Tongeren-Aken die door de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog werd aangelegd. Dit viaduct sluit aan op de tunnel van Veurs: met zijn 2070 meter lengte de langste spoorwegtunnel van Vlaanderen. Een kleine honderd goederentreinen per dag rijden door de twee tunnelkokers. Je kan op deze wandeling een kijkje nemen in de buurt van de westelijke tunnelingang. Voor zijn tijd was deze spoorlijn een waar technisch hoogstandje. Geen moeite werd ontzien, zelfs over veldwegen werden viaducten gebouwd. Ook de langste spoorwegbrug van het land, in Moresnet, maakt deel uit van deze lijn.
De Voerstreek opende in juli 2008 een het eerste wandelnetwerk van Limburg. Op de bijhorende wandelkaart worden alle knooppunten en hun onderlinge afstand aangegeven. Op het terrein wordt op paaltjes de richting aangeduid naar een naburig knooppunt. Op die manier kan de wandelaar zelf zijn tocht ‘ŗ la carte’ samenstellen. Deze wandeling volgt naast vele paden die in dit netwerk werden opgenomen, ook een paar minder bewandelde mooie paden. We komen tot vlak bij de grens met de provincie Luik, waar het hoogste punt van Vlaanderen zich bevindt.

Google kaart