www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Stambruges

Legenden in het woud van Stambruges

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Stambruges

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Stambruges is een deelgemeente van Beloeil in de provincie Henegouwen. De kerk en vele huizen in Stambruges zijn gebouwd met in de buurt gedolven zandsteen. Landbouwers die hun vee tegen ziektes willen beschermen komen er op bedevaart. Stambruges ligt aan het kanaal Aat-Blaton. Dit kanaal werd gegraven in het midden van de negentiende eeuw. Het kanaal kende zijn hoogtepunt in de jaren na de eerste wereldoorlog, toen er op jaarbasis ongeveer een miljoen ton vervoerd werd, vooral steenkool. Ondertussen kent het kanaal al lang een sluimerend bestaan en is de trafiek tijdens de laatste 20 jaar vrijwel tot nul teruggelopen.
Even ten noorden van Stambruges bevindt zich het kasteel van Beloeil. Het kasteel vormt een van de mooiste woonsten van ons land en in het omringende park en woud is het goed wandelen. Op onze wandeling gaan we langs de oude wachterstorens het domein binnen. Van aan de torens hebben we door de “allťe de la Grande Vue” zicht op het kasteel dat drie kilometer verder ligt.
Het woud van Stambruges is een meer dan duizend hectaren groot onverdeeld bos. Eiken, beuken en sparren worden afgewisseld met stukken heide. De heksen houden in het woud hun vreselijke Sabbat en plagen onschuldige voorbijgangers. Ook de duivel in hoogsteigen persoon waart er soms rond, vermomd als deftig geklede man met grote hoed met brede randen. Vroeger waagden de vrouwen van het dorp zich bij het vallen van de avond tot op de plaats “l’ottťe des fťes” in het bos om er hun vuile was neer te leggen. De feeёn zorgden er dan voor dat tegen de ochtend alles weer proper was.
In het woud van Stambruges bevindt zich een merkwaardig geologisch fenomeen. Bij de bron van de beek la Fontaine Bouillante komt door een scheur in de aarde het warme water borrelend aan de oppervlakte. Aan de bron is trouwens een legende verbonden. In de zestiende eeuw was de plaatselijke Prince de Ligne berucht om zijn galante avonturen. Hij werd dan ook “le grand diable” genoemd. Op een avond op Goede Vrijdag verdween een van zijn mooie veroveringen met koets en al in het drijfzand van de bron. Nog steeds zou, als het op Goede Vrijdag onweert, bij klokslag middernacht een wiel van de koets van de jonkvrouw aan de oppervlakte komt. Jaarlijks organiseert een plaatselijke wandelclub op Goede Vrijdag een nachtwandeling door de bossen in de hoop de legende ooit te kunnen verifiŽren.
In het bos bevindt zich de zogenaamde zandzee van Stambruges. De zandzee is voor zijn historische en botanische waarde opgenomen in het patrimonium van WalloniŽ. Ooit was het gebied een visrijke vijver. Zandafzettingen vulden hem langzaam op en in de plaats kwam een veenachtige heide. De plek is vandaag zeer geliefd bij natuurliefhebbers die er uitzonderlijke planten, insecten en vogels komen observeren. Ook vele dagjesmensen komen er op zondag een kleine wandeling maken.
In de nabijheid van de zandzee bevindt zich de Onze-Lieve-Vrouwkapel van Erconpuch. Naast de kapel bevindt zich een valse acacia, een fetisj-boom. Zieke streekbewoners komen tot op de dag van vandaag met een nagel kleren in de boom vastkloppen in de hoop op genezing. In februari 2009 viel de boom om en in december 2009 lag hij nog steeds naast de kapel op de grond. Misschien wordt er een nieuwe boom geplant om de traditie verder te zetten. De acacia in het bos van Stambruges was gespecialiseerd in kinderziekten.
Je volgt op deze wandeling vooral boswegen. Rond de zandzee van Stambruges kom je in een labyrint van paadjes door een bebost klovenlandschap terecht waar je even zelf de weg zal moeten zoeken. Een kompas kan hier handig zijn. Bij het vertrek uit en de terugkeer naar Stambruges volgen we in het dorp verschillende sympathieke smalle paadjes. Op de wandeling bevinden zich verschillende voorziene rustplaatsen en aan de zandzee is het aangenaam vertoeven. Dit is een wandeling waar heel veel te zien valt. Vergeet echter niet de beschrijving aandachtig te volgen, want het parcours is niet altijd even gemakkelijk te volgen.

Google kaart