www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Varendonk

Bossen langs de Rode Laak

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Varendonk

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


Deze biljartvlakke wandeling loopt door een verrassend groen en bosrijk gebied ten zuiden van Westerlo, op de grens van de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant. Hier vind je zowel de naaldbossen en de zanderige grond van de Kempen als de moerassige loofwouden van het Hageland.
In Laakdal vind je drie beken met de naam Laak: Grote Laak, Kleine Laak en Rode Laak. De Rode Laak, die we op deze wandeling ontmoeten, mondt in Westerlo, ten noorden van de wandeling, in de Grote Nete uit. De Rode Laak dankt zijn naam aan de roestbruine kleur van zijn water die te wijten is aan het hoge ijzergehalte. Ook op de wandeling in Zichem, kan je met dit verschijnsel kennismaken.
De Rode Laak stroomt door de bosreservaten Varenbroek en Helschot. In deze reservaten mag de natuur haar gang gaan: de oude eikenbomen mogen vallen en rotten waar ze willen. Varenbroek was tot 2003 het jachtgebied van de prinsen van Merode. Aan het bos Helschot ontleende schrijver Willem Elsschot zijn pseudoniem. Hij maakte er graag lange wandelingen. De paden door Varenbroek en Helschot zijn pareltjes van natuurpaden: smal, soms wat modderig en overgroeid.
Deze wandeling loopt ook enkele kilometers door Hertberg. Dit provinciaal domein vormt een groot aaneengesloten boscomplex met veel grove den en Corsicaanse den. Hier is het gemakkelijk wandelen: brede zandwegen door de naaldbossen. Hertberg bieddt je trouwens een uitstekende gelegenheid voor een halte in herberg Mie Maan aan de Diestseweg.
We vertrekken in Varendonk, nu deelgemeente van Laakdal en ooit de kleinste gemeente van het land. Varendonk heeft zelfs nooit een kerk gehad. De pijn zalven moet dan maar in taverne 't Laak Van Toen, gelegen aan de N127 tussen Westerlo en Averbode en vertrek- en eindpunt van de wandeling. De taverne is pleisterplaats voor zondagsfietsers.
Het kasteel van Merode, aan de Nete enkele kilometers ten noorden van Varendonk, vormt de toeristische trekpleister van de streek. Naar de prinsen van Merode, aan wie het kasteel eeuwenlang toebehoorde, werd een project 'prinsheerlijk platteland' genoemd. In dit project werken de nieuwe privť-eigenaars van het kasteel samen met heel wat partners en overheden om het gebied te ontwikkelen, beheren en ontsluiten. Naast routes voor fietsers en ruiters wordt in het kader van dit project een wandelnetwerk ontwikkeld. Onze wandeling maakt gebruik van de eerste fase van het wandelnetwerk en onderweg zal je dan ook langs verschillende knooppunten van het netwerk komen.
Onderweg zal je verschillende keren de Boswachterswandeling ontmoeten. Deze interessante en lange wandeling is een initiatief van het Agentschap Natuur en Bos en biedt de mogelijkheid om naast de gebieden Varenbroek, Hertberg en Helschot ook nog de Netevallei te verkennen.

Google kaart