www.wandelen.ssr.be

Originele wandelingen in BelgiŽ
Virelles

Langs de Eau Blanche

Praktische gegevens

Folder

wandelfolder Virelles

GPS

gpx-bestand

Google kaart

Google kaart


De Eau Blanche is een riviertje van 40 kilometer lang dat ontspringt in de bossen ten zuiden van Chimay. Het heeft zijn naam te danken aan de minerale zouten die het opneemt uit de kalkrotsen. De Eau Blanche vormt in Dourbes samen met de Eau Noire de rivier Viroin.
Het meer van Virelles is een natuurgebied dat in 1983 opgericht werd door het Wereldnatuurfonds en door ornithologische verenigingen. De vijver werd in de 16de eeuw gegraven voor de ijzerindustrie. Getuigen van die eens bloeiende industrie zijn verschillende oude smederijen. Aan een ervan vertrekt onze wandeling en een andere zie je op het laatste deel van de tocht van op het oeverpad langs de Eau Blanche, aan de overkant van het water.
De spoorlijn Chimay-Mariembourg werd rond 1858 geopend voor de economische ontsluiting van de tot dan geÔsoleerde streek. Het viaduct over de Eau Blanche werd door de mensen van Virelles gebouwd in 1856. Het imposante bouwwerk is 26,5 meter hoog, 135 meter lang en telt 8 bogen. Tijdens deze wandeling lopen we onder de viaduct door en wie wil kan ook helemaal naar boven.
Lompret is een van de mooiste dorpen van WalloniŽ. Je kan er iets eten en drinken. Maar ook kan je er klimmen naar de top van een imposante kalkheuvel van 50 meter hoog. Reeds in het neolithische tijdperk was hier boven een vesting. Het is een van de weinige plaatsen in ons land waar wilde taxusbomen groeien. Zaadjes van deze boom zouden door Romeinse soldaten naar hier gebracht zijn.
De GR125, "Tour de l'Entre Sambre et Meuse" kronkelt door deze streek en op onze wandeling zullen we de wit-rode bewegwijzering meermaals volgen. Daarnaast is de hier voorgestelde wandeling ongeveer een unie van twee plaatselijke wandelpaden van het Syndicat d'Initiative van Chimay: de wandeling "Promenade du Bois de Blaimont", bewegwijzerd met een blauwe ruit, en de wandeling "Promenade de l'Eau Blanche", bewegwijzerd met een groene ruit.
We volgen oever- en bospaadjes. Het meer dan 2 kilometer lange smalle pad door het Bois Fayi, voorbij Lompret, is van een zeldzame schoonheid. Er zijn geen grote hoogteverschillen maar we worden af en toe toch verrast door enkele pittige korte klimmetjes.

Google kaart